Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Bokusgruppen försämrar resultatet kraftigt: ”Kostnaderna har stigit markant under kvartalet”

Publicerad: 25 oktober 2022, 06:32

Bokusgruppens vd Maria Edsman.

Foto: Pressbild/Maxim Thoré

Bokusgruppen redovisar en dyster rapport för det tredje kvartalet. Kostnaderna har ökat markant och därav försämrar koncernen resultatet kraftigt samtidigt som försäljningen minskar.

Ämnen i artikeln:

Bokus

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Under tisdagsmorgonen offentliggjordes Bokusgruppens delårsrapport för det tredje kvartalet.

Försäljningen minskade med 1,7 procent och uppgick till 421 miljoner kronor, jämfört med 428 miljoner kronor motsvarande period 2021.

– Försäljningen för det tredje kvartalet uppgick till 421,0 miljoner kronor och var i nivå med föregående år. Den trend vi har sett tidigare i år, där butiksförsäljningen närmat sig prepandemiska nivåer, fortsatte också detta kvartal. Omsättningen i butik ökade med en dryg procent och med 8,1 procent ackumulerat för året. För Bokus Online fortsatte omsättningen att minska, men i lägre takt än tidigare och i mindre omfattning än marknaden enligt Bokförsäljningsstatistiken, säger vd Maria Edsman i en kommentar.

Rörelseresultatet för Bokusgruppen uppgick till 14,9 miljoner kronor, en kraftig försämring jämfört med 34,4 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2021. 

Tappet förklaras genom de ökade kostnaderna Bokusgruppen dragit på sig.

– Kostnaderna har stigit markant under kvartalet. Det beror till stor del på de planerade satsningar vi tidigare aviserat, såsom återgång till högre bemanning i butik efter pandemin, fortsatt varumärkessatsning för Bokus och Bokus Play samt logistikförbättringar och IT-transformation. Därtill har inflationen drivit upp inköpspriser, transportkostnader och energipriser, kommenterar Maria Edsman.

– EBITA var i tredje kvartalet positivt och uppgick till 14,9 miljoner kronor. Det är betydligt lägre än motsvarande period föregående år, vilket främst berodde på de ökade satsningarna på onlinekanalerna.

Maria Edsman kommenterar även världsläget och framtidsutsikterna för Bokusgruppen.

– Det osäkra världsläget fortsätter, tyvärr utan bortre horisont i skrivande stund. Kriget i Ukraina skapar fortsatt förödelse och de omedelbara hoten mot Sverige och stora delar av världen har eskalerat under kvartalet. Vi ser begynnelsen av en ny era med signifikant höjda räntor som slår både mot företag och privatpersoner. Därtill ser vi den högsta inflationen på många år. Detta sammantaget kommer otvetydigt att slå mot våra kunders plånböcker. Huruvida de väljer att fortsätta köpa böcker och övrigt sortiment, som ett förhållandevis billigt nöje i tuffa tider, vet vi inte i dag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Trenden fortsätter – försäljningen av böcker rasar på nätet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev