måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Biltema-grundaren sticker ut i Di:s granskning av lågprisjättarna

Publicerad: 29 juli 2022, 10:52

Medan ägarna till Rusta och Jula plockat ut mångmiljonbelopp ur de framgångsrika bolagen, har Biltemas grundare avstått. Det visar en kartläggning av Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

JulaBiltemaRusta

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Dagens industri har granskat bokslut och ägarstrukturer i Jula, Rusta och Biltema för att kartlägga vinstdelningar till bolagens ägare. 

LÄS MER, artikel hos Di: Biltemas succé: 7 miljarder kronor i vinst – på två år 

I Biltema är ägarstrukturen snårig. Grundaren Sten-Åke Lindholm är folkbokförd i Schweiz och har ett Hongkong-baserat holdingbolag, skriver Dagens industri. Till skillnad från tidigare år har Sten-Åke Lindholm ännu inte plockat ut någon vinstdelning från Biltema, som 2021 ökade både omsättning och rörelseresultat. 

För Julas ensamma aktieägare Karl-Johan Blank har Julas stigande omsättning inneburit en utdelning på nästan 153 miljoner kronor, enligt Dagens industri.

LÄS MER, artikel hos Di: Miljardregn över lågpriskungarna: ”Klarar sig bättre i sämre tider”  

Rusta har ännu inte presenterat sitt bokslut för det brutna räkenskapsår som avslutades i april. Market har tidigare rapporterat att kedjan omsatte 8,5 miljarder 2020/2021 vilket innebar en tillväxt på 15,7 procent. 

De största ägarna till Rusta är grundaren Anders Forsgren och familjen till avlidne grundaren Bengt-Olov Forssell. I Dagens industris kartläggning framkommer att Rustas ägare under våren beslutat om en extra vinstutdelning, utöver de ungefär 150 miljoner kronor som man tidigare tagit ut. 

LÄS MER: Bakslag för e-handeln – här är bolagen som vinstvarnar och varslar: ”Blir en period av svält och nöd” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev