måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Beskedet från H&M-toppen: ”Vi ser allt bättre förutsättningar”

Publicerad: 29 juni 2023, 06:20

Helena Helmersson, vd för H&M-gruppen.

Foto: Pressbild

”Vi har tagit ytterligare ett antal viktiga steg närmare våra mål”. Det konstaterar vd Helena Helmersson i H&M-gruppens delårsrapport som släpptes i dag. Modejätten ser försäljningsökningar på flera marknader och arbetet med att minska kostnaderna börjar ge effekt.

Ämnen i artikeln:

H&MHelena HelmerssonDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


H&M-gruppen omsatte 57 616 miljoner kronor under det andra kvartalet på sitt brutna räkenskapsår, mars-maj. En tillväxt på sex procent mätt i svenska kronor, i lokala valutor var försäljningen i nivå med motsvarande period i fjol.

Portfolio Brands, koncernen övriga varumärken utöver H&M, hade en tillväxt på 17 procent under kvartalet (tolv procent mätt i lokala valutor).

Försäljningen steg i fysiska butiker konstaterar H&M-gruppen i rapporten, trots att de var drygt 300 färre i antalet jämfört med motsvarande kvartal 2022.

– Vi ökade försäljningen på många marknader trots minskad köpkraft och ofördelaktiga väderförhållanden jämfört med föregående år. Sommarkollektionerna har tagits emot väl och det tredje kvartalet har fått en bra start. Vi ser allt bättre förutsättningar till såväl ökad tillväxt som lönsamhet, säger Helena Helmersson i en kommentar.

Den svenska modejätten redovisar ett rörelseresultat på 4 741 miljoner kronor, vilket är något lägre än ett resultat på 4 988 miljoner kronor för andra kvartalet i fjol.

H&M-gruppen skriver i rapporten att höga råvaru- och fraktkostnader samt en stark US-dollar i förhållande till svenska kronan hade en negativ effekt på resultatet.

– De externa faktorerna som påverkar inköpskostnaderna fortsätter att förbättras, arbetet med kostnads- och effektivitetsprogrammet pågår för fullt och mycket av arbetet som vi har gjort under de senaste åren börjar ge effekt, säger Helena Helmersson.

H&M-gruppen har fått en fin start på det tredje kvartalet på koncernens brutna räkenskapsår.

1-27 juni ökade försäljningen med tio procent mätt i lokala valutor.

– Med en robust finansiell ställning, stabilt kassaflöde och ett väl sammansatt varulager står H&M-gruppen stark. Vi håller fast vid våra långsiktiga mål. Rörelsemarginalen ska redan nästa år nå 10 procent, säger Helena Helmersson.

Under kvartet låg den på 8,2 procent, en försämring med en procent från andra kvartalet 2022. Det är en bit kvar till målet.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev