torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Axfoods utklassning – så mycket växer Hemköp och Willys: ”Hög kundtillströmning”

Publicerad: 26 april 2023, 05:52

Foto: Thomas Ohlén

Axfood fortsätter att utklassa marknaden. Här är alla siffror från tillväxtraketens första kvartal. ”Det är tydligt att Hemköp attraherar mer prismedvetna kunder”, säger vd Klas Balkow.

Ämnen i artikeln:

AxfoodWillysHemköpTempoDagligvaror

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Totalt sett ökade Axfoods dagligvaruförsäljning med 19,8 procent jan-mars, jämfört med samma period förra året.

Koncernen utklassar därmed återigen dagligvaruhandelns index, som skrevs till 9,2 procent i det första kvartalet, och växer mer än dubbelt så mycket som marknaden för andra kvartalet i rad.

Willys, där även gränskedjan Eurocash ingår, genererade en tillväxt på 24,3 procent mot samma period förra året och omsatte drygt 10,4 miljarder kronor januari-mars.

LÄS OCKSÅ: Nya siffror – här är kundernas tydliga dom i priskriget: ”Superstark tillväxt”

Hemköp och Tempo hade en svagare tillväxttakt på 14,4 procent, men slog branschindex – något man inte lyckades med i det sista kvartalet 2022.

”Hemköp uppvisar återigen en bra tillväxt som var strax över marknadens, och fortsätter att ta andelar inom sitt segment, traditionell livs. Satsningarna på konceptutveckling och omfattande butiksmoderniseringar ger resultat. Det är tydligt att Hemköp även attraherar mer prismedvetna konsumenter, genom till exempel marknadssatsningen 'Alltid bra pris'”, skriver Klas Balkow i vd-ordet.

Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

Foto: Pressbild

På koncernnivå skrivs det justerade rörelseresultatet till 750 miljoner kronor, en uppgång 14,9 procent mot motsvarande kvartal i fjol.

Inklusive jämförelsestörande poster sjönk dock rörelseresultatet från 835 miljoner kronor till 695 miljoner kronor.

Koncernens rörelsemarginal, exkluderat från jämförelsestörande poster, skrivs till 3,9 procent i det första kvartalet, och är därmed oförändrat från samma kvartal i fjol.

LÄS OCKSÅ: EMV:s priseffekt och greedflation – här är åtta punkter Konkurrensverket nu granskar

”Den höga kundtillströmningen har också bidragit till en positiv resultatutveckling under första kvartalet. Det gör att vi detta kvartal levererar en rörelsemarginal i linje med motsvarande kvartal föregående år”, skriver Klas Balkow.

Justerat sjönk dock rörelsemarginalen, med 1,4 procentenheter.

”Resultatet har dock påverkats negativt av att vi inte fört vidare leverantörernas prishöjningar till konsument fullt ut. Jämfört med föregående år hade vi också högre marknadssatsningar inom såväl våra butikskedjor som Dagab, vilket ledde till en ökad kampanjandel. Högre hyres- och elkostnader i egen verksamhet har också påverkat resultatet negativt”, fortsätter Klas Balkow.

I övrigt uppger Axfood att man skriver ner värdet av sitt innehav i näthandlaren Mathem, från 206 miljoner kronor till 34 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Här tar trångbott Willys över lokalen efter Kvantum: ”Vi har fått många nya kunder”

Axfood i siffror

Avser Axfood, första kvartalet 2023 (första kvartalet 2022), belopp i miljoner kronor.

• Detaljhandelsomsättning: 15 225 Mkr (12 711)

• Rörelseresultat: 695 Mkr (835)

• Rörelsemarginal: 3,6 procent (5,0)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev