söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Apotek Hjärtat draglok för Ica Gruppen när Ica-butiker tappar till konkurrenter

Publicerad: 17 augusti 2022, 06:30

Apotek Hjärtat ökade omsättningen med 8,1 procent andra kvartalet. Per Strömberg är vd för Ica Gruppen. Foto: Pressbild

När allt fler kunder väljer kampanjvaror behöver Ica ta ansvar genom att prioritera bra pris på frukt och grönt, säger Per Strömberg i en kommentar till Ica Gruppens delårsrapport.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIca SverigeApotek Hjärtat

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Ica Gruppen fortsätter att presentera resultatet kvartalsvis, trots att bolaget lämnade börsen i början på året. Vd Per Strömberg beskriver i sin kommentar det dramatiska läge dagligvaruhandeln befinner sig i:

”Vi har ännu inte sett de fulla effekterna av fortsatt pressade värdekedjor, räntehöjningar och en stigande inflation. Många är redan påverkade av det besvärliga läget och ingen kommer att förbli oberörd framöver, inte heller Ica Gruppen”.

Apotek Hjärtat fortsätter att bidra starkt till Ica Gruppens resultat. Apotek Hjärtat ökar omsättningen med 8,1 procent, och rörelseresultatet med 9,5 procent. Kedjan tar marknadsandelar, trots att onlineförsäljningen backar med 3,5 procent. Egenvårdsprodukter har en speciellt stark volymutveckling. 

LÄS MER: Ekosystemet som höjer pulsen hos Hjärtat: ”Vi kan erbjuda något som är outstanding” 

Ica Sverige fortsätter tappa försäljning till konkurrerande kedjor. Per Strömberg pekar på två förklaringar: att Ica relativt sett öppnar färre butiker än konkurrenterna, och att Ica missgynnas av att gränshandeln återkommit starkt efter pandemin.

Att Ica Sverige ökar sin omsättning under andra kvartalet med 6,7 procent är helt och hållet kopplad till de ökande matpriserna. Volymmässigt backar Icas försäljning.

Rörelseresultatet, exklusive jämförelsestörande poster, ligger på samma nivå som för ett år sedan. Höga logistikkostnader vägs upp av förbättrat rörelseresultat för non-food.

Tillväxten för Icas butiker var, precis som under första kvartalet, lägre än index. Ica-butikernas försäljning under andra kvartalet ökade med 4,4 procent, och Dagligvaruindex med 5,4 procent.

Sett i antal kunder har Ica-butikerna haft en kraftig ökning, men snittköpen har varit lägre än tidigare. Att snittköpen minskar hänger ihop med att onlineförsäljningen är 34,3 procent lägre än för ett år sedan. Även här tappar Ica mer än index.  

LÄS MER: Här är matbutikernas dopade försäljning – så mycket påverkar inflationen siffrorna 

Precis som tidigare kvartal är det Ica Nära, med 627 butiker, som har högst procentuell försäljningstillväxt (5,3 procent) av Icas fyra format. Ica Maxi med 88 enheter har lägst tillväxt, 3,4 procent.

Som dominerande aktör på den svenska dagligvarumarknaden planerar Ica att ta ansvar för både svensk livsmedelsproduktion och kunderna när kostnadsökningarna är så kraftiga.

”Vi har en unik position när det kommer till möjligheten att erbjuda prisvärda val som är både hållbara, hälsosamma och lokala. Tack vare det kan vi guida kunderna till val som är sunda, klimatsmarta och lokala – även i tuffare tider” säger Per Strömberg i en kommentar.

Då kunder överlag väljer kampanjvaror och andra prisvärda alternativ just nu, behöver hälsosamma alternativ lyftas fram menar Strömberg:

”Det är viktigt att även hälsosamma alternativ ligger rätt i pris och med väl avvägda kampanjer, där frukt och grönt är högt prioriterat”.

LÄS MER: Tio år vid makten – här är Per Strömbergs höjdpunkter och bottennapp: ”Det var naturligtvis inte acceptabelt” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev