lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Apoteas vinst minskade kraftigt: ”Vi nådde inte riktigt upp till budgeten”

Publicerad: 22 mars 2023, 07:05

”Förra året var det trögare på marknaden än vad vi hade trott”, konstaterar vd Pär Svärdson.

Foto: Pressbild

Apotea ökade omsättningen under 2022. Däremot minskade vinsten kraftigt. ”Förra året var det trögare på marknaden än vad vi hade trott”, säger vd Pär Svärdson.

Ämnen i artikeln:

ApoteaE-handelApotek

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


En av Apoteas ägare är investeringsbolaget Creades. I sin senaste rapport skriver de om utvecklingen för nätapoteket under fjolåret, rapporterar Breakit.

Nettoomsättningen ökade till 4 883 miljoner kronor (4 580 miljoner kronor).

Nettoresultatet landade på 18 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 105 miljoner kronor året innan.

– Förra året var det trögare på marknaden än vad vi hade trott. Vi nådde inte riktigt upp till budgeten och då har vi fått anpassa kostnadskostymen till en viss nivå, säger Pär Svärdson till Breakit.

Han konstaterar att Apotea även haft extra kostnader för bristande kapacitet på lagret.

– Om man har för lite kapacitet är det mycket som kan gå trögare och det kostar. Men det som känns skönt är att vi börjat jobba bort de problemen så att vi kan börja gasa igen och bli av med våra kapacitetsproblem, fortsätter Pär Svärdson.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan

Pär Svärdson, vd för Apotea.

Kapaciteten vid lagret i Morgongåva byggs ut.

– Det har vi hållit på med i nästan två år, så det är stora, dyra och långa projekt. För ett par veckor sedan började vi testa den nya utbyggnaden och den går än så länge väldigt bra. Det kommer göra att vi får nästan dubbelt så hög kapacitet i Morgongåva än innan.

I dag kan Apotea hantera 50 000 paket om dagen vid lageret, genom att öka kapaciteten kommer det att utökas till 100 000.

– Det kommer göra jättestor skillnad för oss både i hur snabbt vi kan leverera och hur många kampanjer vi klarar av att göra, säger Pär Svärdson.

Trots minskad vinst säger Pär Svärdson till Breaket att det inte finns något behov av ytterligare kapital – och det finns därmed inga planer på nyemission i dagsläget.

– Nej. Vi är ett lönsamt, vinstdrivande företag, som mår väldigt väl. Man ska aldrig säga aldrig. Man kan ju komma på att man behöver mer pengar än vad man har, men vi ser inte något sånt nu.

LÄS OCKSÅ: E-handelsjättarna med flest retur-sökningar på Google: ”Måste man ha koll på”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev