Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Apotea-vd:ns hårda dom: ”Alla måste bli lönsamma illa kvickt, eller riskera att slås ut”

Publicerad: 16 juni 2022, 11:22

Pär Svärdson, vd för Apotea.

Det osäkra marknadsklimatet får investerare att hålla hårdare i plånboken – vilket förebådar om en brutal utslagning av olönsamma e-handlare. Det spår Pär Svärdson, vd för Apotea. För egen del har han dock inget skäl till oro.

Ämnen i artikeln:

ApoteaE-handel

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Sveriges största nätapotek, Apotea, kan känna sig trygga. Enligt den senaste årsredovisningen som Dagens Industri fått ta del av ökade omsättningen med 11 procent till 4,6 miljarder kronor.

Vinsten minskade samtidigt från 216 miljoner kronor 2020 till 136 miljoner kronor, vilket delvis förklaras med ökade kostnader för utbyggnaden av lagret i Morgongåva.

– Vi investerar ytterligare 200 miljoner kronor i det i år. När vi är klara kan vi ta hand om ytterligare fem miljarder i omsättning, säger Pär Svärdson till DI.

Under 2022 spår han ökad vinst och omsättning trots tuffa jämförelsetal.

För många av Apoteas e-handelskonkurrenter är framtiden mindre ljus, menar Pär Svärdson som drar paralleller mellan dagens osäkra marknadsklimat och tiden före IT-kraschen år 2000.

– Jag ser stora likheter med IT-bubblan 2000. Vi står inför en konjunkturell dipp, men framför allt så har riskkapitalet torkat upp. Alla måste bli lönsamma illa kvickt, eller riskera att slås ut. Vi kommer se en rejäl utslagning av e-handlare och techbolag i stort.

I I podden I huvudet på en Entreprenör delade Apotea-vd:n nyligen med sig av sina lärdomar under ett kvarts sekel som e-handelsentreprenör – däribland vikten av att ha stenkoll på ekonomin.

Att prata om framgång när man som företag tagit in tiotals miljoner kronor i riskkapital är fel, anser han.

– Det är på något sätt i min värld ett misslyckande. Om jag måste be om andras pengar.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev