lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Talangen vill skapa ett sneakersimperium: ”Vi ska upp i 100 miljoner innan 2025”

Publicerad: 25 maj 2023, 11:14

Fredrik Rinaldo grundade Merchsweden när han gick på gymnasiet. 2021 omsatte bolaget 8,9 miljoner kronor.

Foto: Pressbild

Från ett UF-företag till en omsättning på nästan nio miljoner. På sikt vill Fredrik Rinaldo skapa ett imperium med sitt Merchsweden. Men först ska han ut på vägarna. Här berättar talangen mer om sin resa.

Ämnen i artikeln:

E-handel

JB


Merchsweden med Fredrik Rinaldo i spetsen började sina entreprenöriella resa som ett UF-företag 2017 med att köpa, restaurera och sälja begagnade sneakers i sociala medier. Ett par i taget. Detta gjorde han andra året i gymnasiet tillsammans med en klasskamrat som i dag är utköpt ur bolaget.

En del av kursen, som riktar sig till gymnasieelever som vill driva företag, är att i slutet av läsåret få möjlighet att tävla med sitt företag i ett svenskt mästerskap. Det gjorde Merchsweden och tog hem segern 2018, samt kvalificerade sig till europamästerskapet. De reste sedan till Serbien för att tävla i EM, där de slutade på en fjärdeplats.

Därefter har resan för företaget bara fortsatt.

– Vi hade samlade ihop 5 650 kronor i startkapital, och innan slutet av året omsatte vi över en miljon kronor, säger Fredrik Rinaldo.

2021 redovisar de en omsättning på 8,9 miljoner.

Sedan starten har Merchsweden arbetat mycket med sociala medier och olika aktiviteter. Genom åren har de bland annat drivit pop-up butik under Stockholmsveckan i Visby, lottat ut sneakers på Instagram och nyligen investerade de i en sneakers-truck som ska ut på turné sommar.

Mycket av framgången förklarar Fredrik Rinaldo handlar om uppmärksamhet, synergieffekter och PR kring och till företaget, och tidigare i vår börjar han tillsammans med sitt team planera ett evenemang som sprider sig bortom kretsen av prenumeranter och följare till företagets sociala kanaler.

LÄS OCKSÅ: E-handlaren blåste av pop up-satsning: ”Avspärrningarna blev nedsprungna”

Fredrik Rinaldo ser sig som född till att vara affärsman. ”Mitt mål är att bygga ett stort företag, med flera materiella delmål på vägen”, säger han.

Foto: Pressbild

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan

Tidigare i maj skapade Fredrik Rinaldo och hans team stor uppståndelse och tumult i köpcentrumet Punkt i Västerås, där de utlovade i sociala medier att sälja sneakers och kläder för en krona styck. Varor som hade ett marknadsvärde av totalt 250 000 kronor. Detta visades upp på Youtube och klippet blev viralt.

Enligt Fredrik Rinaldo rörde det sig om ungefär 3 000 personer som väntade utanför butiken två timmar innan öppning. I videor på företagets sociala medier syns mängder av unga människor som trängs och trycker mot avspärrningarna och jalusierna.

Merchsweden tvingades avbryta evenemanget för att de inte kunde garantera besökarnas säkerhet. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Reaktionerna har varit blandade. Flera misstänkte att vi aldrig tänkt öppna och vi fick en oschysst bild utåt. Men eftersom eventet inte kunde bli av kommer vi i stället lotta ut dem i sociala medier, gratis, säger Fredrik Rinaldo.

”Vi har blivit ett stark varumärke i dagens ungdoms- och populärkultur”

Merchswedens omsättning ökar för varje år som går och grundaren själv tror att marknaden kommer fortsätta växa. Människor söker sig till statusprodukter och den utveckling vi ser i dag har redan pågått i många år på den amerikanska marknaden. Men en stor del av företaget är förankringen till kunderna och kulturen runt produkterna.

– Vi verkar inom populärkulturen och inte bara i klädbranschen. Vi har blivit ett stark varumärke i dagens ungdoms- och populärkultur. Vi har kunnat identifiera våra kunder och komma dem nära; vad de vill och vad de söker.

LÄS OCKSÅ: Lista: Mat, bling och mode – här är e-handelns supersnabbväxare

Merchsweden har investerar i en sneakers-truck. I sommar ger sig bolaget, med Fredrik Rinaldo i spetsen, sig ut på vägarna.

Foto: Pressbild

Fredrik Rinaldo och företaget har en målsättning att omsätta 100 miljoner kronor innan 2025. Detta ska han och hans team lyckas med genom att bygga ett imperium, men han har inga planer på att göra det själv. Efter utköpet av den tidigare affärspartnern har han rekryterar från samma sfär han en gång började i, UF-företagandet.

– Vi är i dag ett team på fyra personer; jag är visionären som sedan får förhandlar med de andra i teamet. Min ambition är att vi ska kunna jobba med det här resten av livet och bygga något bra tillsammans. Att alla ska känna sig uppskattade och känna att de kan göra sig en karriär i företaget. Vi är på väg mot stjärnorna.

Han beskriver hur affärer är en naturlig del av honom, att han är född till affärsman.

– Mitt mål är att bygga ett stort företag, med flera materiella delmål på vägen.

Det egna intresset för sneakers finns där, men det går upp och ner. En naturlig effekt av att arbeta och omge sig mig sneakers och kläder om dagarna.

– Det senaste paret blev ett par Nike Jordan 4 Midnight Navy.

Varje år listar Market talanger i branschen. Fredrik Rinaldo är en av 50 stjärnor som finns med på årets lista. Läs mer och se hela listan här!

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev