Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Sparekonomen beklagar Icas exit från börsen: ”Aktieägarna blir förlorarna”

Publicerad: 10 november 2021, 12:27

Beskedet att Ica Gruppen siktar mot att lämna börsen är ett hårt slag mot aktieägarna. Det säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Men en potentiell avnotering kan också gynna bolaget. ”Jag tror att det bättre kan tjäna den funktion som Ica har”, säger tidigare Ica-vd:n Roland Fahlin.

Ämnen i artikeln:

IcaIca GruppenIca-handlarnas Förbund

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


På onsdagsmorgonen offentliggjorde Ica-handlarnas förbund tillsammans med AMF ett uppköpserbjudande för samtliga aktier i Ica Gruppen. Samtidigt berättade vd:n Göran Blomberg om planer på att avnotera bolaget från Stockholmbörsen. 

– Högst beklagligt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. 

– Jag noterade att man i pressreleasen beskrev det som att alla skulle bli vinnare på det här. Så är det inte förstås. Det är aktieägarna som blir förlorare, eftersom att man inte längre får vara med på den framtida resan. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner.

Foto: Ola Hedin

Joakim Bornold säger att Ica Gruppen har varit ett omtyckt och välskött börsbolag med många aktieägare och en bra ledning. 

– Det är en stabil verksamhet om försvinner från börsen. Det är jättesynd, säger han.

Sedan tidigare har uppgifter om ett eventuellt uppköp av Ica Gruppen cirkulerat i medier. På förhand har många trott att det skulle komma ett bud från en större internationell aktör.  

– Så blev det inte, det är handlarna själva som köper loss det. Man får anta att det var alternativet som fanns. Men man tar in AMF på ett hörn. Det är väl ett tecken på att man inte mäktade med att göra det helt på egen hand, säger Joakim Bornold. 

Roland Fahlin, tidigare vd och koncernchef för Ica, säger att beskedet inte kom med särskilt stor förvåning. 

– Det är uppenbart att det funnits diskussioner bland handlarna. En nackdel med börsen för handlarna blir att den interna dialogen med verksamheten försvåras, säger han.

– Man har tyckt att det varit en begränsning och därför vet jag att det har funnits diskussioner hela tiden om att man kanske ändå skulle må bättre av att inte vara på börsen. Och nu har man uppenbarligen hittat en lösning.

Han tror inte att det kommer bli någon stor dramatik kring själva affären. 

– Det kan man se redan på börskursen, den är i stort sett på budpriset.  

Budet till aktieägarna är satt till 534 kronor per aktie. Det betyder att Ica Gruppen värderas till ungefär 107,4 miljarder kronor. 

Är det ett rimligt bud?
– Budet är nog rimligt, men jag hade tackat nej. Jag hade hellre velat vara kvar som aktieägare än att ta pengarna. Det finns dessutom många Ica-handlare som är aktieägare. Jag trodde att det här var en plats man som bolag var nöjd att vara på, säger Joakim Bornold.  

Trots att Joakim Bornold hellre vill se att Ica Gruppen stannar på börsen säger han att det för bolaget ändå finns fördelar att lämna den. 

– Till exempel att regelverket kring börsbolag gör det jobbigare. Det finns krav på bland annat transparens. Det är lättare på det sättet att det inte ställs samma krav när man står utanför.

– Oftast handlar det också om att man tror att det finns en stor potential för bolaget och så tänker man sig att det finns en bättre utdelning utanför börsen. Så kanske man helt enkelt skickar tillbaka bolaget på börsen till en helt annan värdering efter fem år. Det är kanske det man vill göra här, vi får se, säger han. 

En nackdel kan vara att varumärket tar skada, säger Joakim Bornold, som anser att det är en kvalitetsstämpel att vara börsnoterat. 

– Man får också mycket uppmärksamhet som noterat bolag. Det förlorar man. 

Roland Fahlin, tidigre vd för Ica.

Foto: Pontus Edman

Roland Fahlin säger att det viktigaste vid en avnotering är att det blir enklare för Ica att hantera nya investeringar. 

Tror du att Ica kan bli ett bättre företag utanför börsen?
–Jag tror att det bättre kan tjäna den funktion som Ica har, med självägande handlare. Men bolaget fungerar väldigt bra redan i dag och har haft en väldigt bra utveckling. Sedan kan man säga att hela den process man haft under hela 2000-talet har gjort att förbundets ekonomiska resurser har byggts upp på ett fantastiskt sätt så att man har möjlighet att göra det här, säger Roland Fahlin. 

På längre sikt kan beslutet gynna Ica-gruppen, säger Joakim Bornold. 

– Ja, det tror jag. Inte beslutet att lämna börsen utan viljan att ta stora beslut. Det lär gynna bolaget. Men tyvärr så missar övriga aktieägare den resan. Jag tror inte heller att man behöver göra den resan utanför börsen, säger han.  

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev