måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Precis som under helåret 2022 – e-handeln fortsätter att minska

Publicerad: 23 maj 2023, 08:21

Foto: Postnord

Snittsiffran för e-handeln 2022 uppgick till -7 procent. Under 2023 års första kvartal står det klart att försäljningen landar på samma negativa siffra, visar Postnords e-barometer.

Ämnen i artikeln:

PostnordHUIE-handelDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Bygghandelns negativa trend var högst bidragande till den totala försäljningsminskningen på sju procent. Branschen backade 24 procent i jämförelse med motsvarande kvartal ifjol. Det visar e-barometern som Postnord gör tillsammans med HUI.

– Lågkonjunkturen med ökade räntor och hög inflation minskar köputrymmet för konsumenterna. Det säljs färre bostäder, renoveras mindre och vardagskonsumtionen minskar. Det påverkar tydligt branscher som bygghandel och heminredning. Fler köper fler varor till nedsatt pris och den sociala hållbarheten har prioriterats upp, säger Mathias Krümmel, vd på Postnord Sverige.

Även dagligvaruhandeln tappade stort, och såg en minskad försäljning om 14 procent i relationen till förra årets Q1-siffror.

Två branscher kunde dock glädjas åt en uppgång i e-handeln. Det handlar om apotekshandeln samt kläd- och skobranschen som ökade försäljningen med 8 respektive 2 procent jämfört med fjolårets första kvartal.

Vad gäller handeln från utlandet är Tyskland och Kina svenskarnas favoriter.

– Det finns en hel del att lära från de snabba, trendkänsliga onlineföretagen i utlandet. Speciellt det digitala Kina är i framkant. De tre teman vi har i rapporten är internationell handel, hållbarhet och begagnat på nätet. Här finns det mycket kunskap att ta till sig för svenska nätföretag – vilket i sig kan ge både kortsiktiga och långsiktiga vinster, säger Mathias Krümmel i samband med rapporten.

E-handelsutveckling bransch för bransch

Totalt: -7 procent

Apotek: 8 procent

Kläder och skor: 2 procent

Sport och fritid: -5 procent

Hemelektronik: -8 procent

Böcker och media: -8 procent

Möbler och heminredning: -14 procent

Dagligvaror: -14 procent

Bygghandel: -24 procent

Källa: E-barometern/Postnord/HUI Research

LÄS OCKSÅ: Boris Lennerhov lämnar Gekås – här talar han ut om beslutet: ”Man är inte odödlig trots allt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev