måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

NA-KD säkrar minst 750 miljoner: ”Vi tar in pengar av en anledning – att ställa om till lönsam tillväxt”

Publicerad: 1 juli 2022, 07:23

”Vi tar in pengar av en anledning – att ställa om till lönsam tillväxt under 2023”, säger tillförordnade vd:n Oscar von Konow. Foto: Pressbilder

NA-KD säkrar minst 750 miljoner kronor i kapital. ”Vi tar in pengar av en anledning – att ställa om till lönsam tillväxt under 2023”, säger tillförordnade vd:n Oscar von Konow.

Ämnen i artikeln:

Na-kd

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


NA-KD omsatte strax över 2,2 miljarder kronor 2021, vilket innebar att tillväxten landade på 23 procent. Förlusterna ökade emellertid, från 133 miljoner kronor till minst 425 miljoner kronor. Det rapporterar Dagens Industri (DI)

– Som många andra har vi drabbats av utmaningar i leveranskedjan som gjorde att vi inte nådde våra mål för 2021, säger Oscar von Konow till tidningen. 

Ett sparpaket har lagts vilket bland annat innebär att 22 anställda sägs upp. Antalet anställda internationellt kommer efter varslet att vara drygt 300. 

– Vi kommer att fokusera på vår kärnaffär som är lättillgängligt mode för kvinnor, och pausar för tillfället nya satsningar som Home och Kids. Vi fokuserar även stort på operationell effektivitet som innebär alltifrån minskad returgrad till ökad marknadseffektivitet, säger Oscar von Konow. 

I april 2021 tog NA-KD in 400 miljoner kronor i en kapitalrunda. Nu tas ytterligare kapital in. Dels handlar det om en företrädesemission där samtliga existerande delägare får delta på lika villkor. 

– Perioden för teckning är inte klar än, men till dags dato har aktieägarna tecknat för 250 miljoner kronor. Det visar att ägarna tror på NA-KD:s unika potential att serva kundsegmentet unga kvinnor. Eftersom det är en intern runda vill vi dock inte gå ut med värderingen, säger Oscar von Konow. 

LÄS OCKSÅ: Den nakna sanningen om NA-KD – chefsflykten, miljardraset och vinsten som försvann

Dels har bolaget tecknat en lånefacilitet med det amerikanska riskkapitalbolaget Triplepoint på 50 miljoner euro, över en halv miljard i svenska kronor, skriver DI. 

– Det är en flexibel finansieringslösning som vi kan avropa i olika steg, säger Oscar von Konow. 

Det skulle innebära att NA-KD säkrat minst 750 miljoner kronor i nytt kapital, enligt tidningen. 

– Vi tar in pengar av en anledning – att ställa om till lönsam tillväxt under 2023. 2021 års negativa resultat sätter naturligtvis avtryck i vår likviditet och kassaflöde, säger Oscar von Konow om berättar för DI att det pekat åt rätt håll under första halvan av 2022. 

– Vi har i år lyckats med konststycket att dra ned på våra marknadskostnader samtidigt som vi växer. Medan den totala marknaden för e-handel av kläder minskar enligt HUI så tar vi fortsatt marknadsandelar. Det är en av anledningarna till att vi har lyckats göra en intern runda istället för att gå ut på marknaden, vilket är utmanande i dag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev