fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Meds har plockat in 62 miljoner – och ger besked om framtiden på börsen

Publicerad: 4 maj 2023, 06:26

Björn Thorngren, vd för Meds.

Foto: Pressbild

Meds plockar in 62 miljoner genom en nyemission. Med nytt kapital i ryggen ska nätapoteket bli lönsamt.

Ämnen i artikeln:

MedsE-handelApotek

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Under april månad genomförde Meds en stor nyemission vilket innebar att bolaget plockade in drygt 62 miljoner i nytt kapital.

Det visar handlingar från Bolagsverket som Svenska Dagbladet tagit del av.

Betalningen per aktie blev 44 kronor vilket innebär Meds värderas till cirka 760 miljoner kronor. Förra sommaren var värdet på bolaget över en miljard kronor.

– Under omständigheterna är det ändå bra. Vi har aldrig varit uppe på skyhöga nivåer som en del andra techbolag, och därför är ju nedgången inte heller lika kraftig, säger vd:n Björn Thorngren till tidningen.

Både befintliga och nya ägare deltog i nyemissionen. Bland de befintliga fanns Meds största ägare, Rutger Arnhults M2 Asset Management.

Nya på ägarlistan är svenska riskkapitalbolaget 3S Capital och investeringsfonden Absolute Unlisted.

Market har tidigare berättat att Meds ökade omsättningen med 30 procent under fjolåret. Resultatet är fortsatt negativt.

– Men det kommer att se helt annorlunda ut i år, för nu har vi en annan tillväxtbild också, säger Björn Thorngren.

LÄS OCKSÅ: Siffrorna avslöjar apotekens tuffa år – här är branschens vinnare och förlorare

Målet är att Meds ska vara lönsamt under 2024. Nyemissionen är en del i att säkra bolagets väg mot lönsamhet, kombinerat med lånefinansiering som tillkommer.

– Efter investeringar i organisation, automation och ny e-handelsplattform under 2022 har vi haft en bra utveckling på orderekonomin och är nu lönsamma på ordernivå, säger Björn Thorngren.

I höstas var Meds på väg till börsen. Bolaget ändrade sig emellertid med motiveringen att marknadsförutsättningarna hade förändrats.

Björn Thorngren säger till Svensk Dagbladet att siktet fortsatt är inställt på börsen. Det kommer emellertid inte att ske genom en direktnotering, genom att sätta existerande aktier på börsen. I stället handlar det om att ge ut nya, berättar han.

– Vi fortsätter att leverera på vår plan, och när marknaden blir bättre kan vi göra en riktig börsnotering. Vi tror att börsen är ett bra hem för oss. Men det blir nog snarare aktuellt nästa år, eller året efter det.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev