måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Ikea utesluter inte prishöjningar i framtiden: ”Osäkerheten är för stor”

Publicerad: 14 oktober 2022, 08:05

Anna Hallqvist Gedda. Foto: Pressbild

Ikea slår försäljningsrekord – om än litet – trots osäkerheten i handeln. Möbeljätten utesluter dock inte prishöjningar när lågkonjunkturen står för dörren. ”En jättetuff höst och vinter.”

Ämnen i artikeln:

IkeaLågpris

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


I torsdags presenterade Ikea Sverige siffrorna för det brutna räkenskapsåret 2022. 

Siffrorna visar att man gör rekordförsäljning på 18 miljarder kronor. Det är samma siffra som redovisats de två föregående räkenskapsåren, men med en marginell ökning på 65 miljoner kronor.

Kan Ikea ha gynnats lite extra i dessa dyrtider när fler jagar lågpris­produkter?
Vi hoppas att man verkligen ser oss som en lågprisaktör på marknaden och att man därför vänder sig till oss. Samtidigt såg vi redan innan vi gick in i det här tunga ekonomiska läget, att kunderna kom tillbaka till oss efter tiden med restriktioner under pandemin, säger Lena Herdner, som är landschef för Ikea Sverige, till TT.

Om Ikea gör vinst eller förlust utelämnas i pressmeddelandet.

I vintrades tvingades Ikea att höja priserna med ett globalt snitt på nio procent. Anledningen var ökade priser på transport och råvaror under pandemin.

Sedan dess har en hel del hänt, och världsekonomin mår knappast bättre nu än då.

Enligt Ikea Sveriges finanschef Anna Hallqvist Gedda förblir den långsiktiga strategin att sänka priserna, men i dagsläget kan inte prishöjningar uteslutas framöver.

– Osäkerheten är för stor, och vi kommer anpassa vår verksamhet efter den verkligheten så det är möjligt att vi kan behöva höja priserna, säger hon. 

 Hur stora prishöjningar det då skulle kunna röra sig om kan Anna Hallqvist Gedda inte svara på i nuläget. Men sedan Ikea slutade med sina kataloger är prisjusteringar, oavsett om det är sänkningar eller höjningar, inte lika bundna till att ske årsvis utan kan ske mer flexi­belt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev