tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Ideal of Sweden går med förlust – nu bantas personalstyrkan och vd:n kliver av

Publicerad: 22 juni 2022, 05:59

Ideal of Swedens vd och grundare Joachim Angelton. Foto: Pavel Maira/Pressbild

Ideal of Sweden har gått med förlust de fem första månaderna i år. Nu sägs drygt 15 procent av personalen upp och grundaren Joachim Angelton kliver av som vd.

Ämnen i artikeln:

Ideal of Sweden

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I måndags höll Ideal of Sweden stormöte för personalen, det rapporterar Breakit. Där meddelades det att omkring 15 procent av personalen kommer att sägas upp. Dessutom kommer Joachim Angelton, som var med och grundade bolaget, att kliva av som vd. 

Mobilskalbolaget har gått med förlust under årets fem första månader. Enligt uppgifter till sajten ligger de i häradet 20-25 miljoner kronor. 

– Jag kommenterar inte de siffrorna. Allt sådant kommer i boksluten. Men vi har haft ett negativt resultat under den inledande perioden av 2022, det stämmer, säger Joachim Angelton till Breakit. 

2020 omsatte Ideal of Sweden drygt 800 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 34,6 miljoner. Bokslutet för 2021 är inte offentligt och innan dess vill Joachim Angelton inte kommentera det heller. 

Han pekar på flera faktorer som ligger bakom att bolaget haft det tufft under inledningen av 2022. 

– Dels har vi haft en stor påverkan av pandemin. Våra kunder var online redan innan och därför har vi inte sett någon stor uppsida därifrån, snarare har det varit ökad konkurrens i våra marknadsföringskanaler. Sedan har pandemin påverkat modeindustrin kraftigt negativt. Återförsäljarna har stått för cirka 30 procent av vår omsättning. Det har varit stentufft där. 

Dessutom har bolaget påverkats negativt av de förändringar Apple genomförde på integritetsområdet förra året, berättar Joachim Angelton för Breakit. 

– Effektiviteten i vår marknadsföring har gått ned kraftigt sedan den trädde i kraft. 

Osäkerheten i omvärlden ska också ha påverkat bolaget negativt. 

Ideal of Sweden har 140 anställda. Drygt 20 av dem kommer nu sätt sägas upp. Samtliga avdelningar berörs av åtgärden, enligt uppgifter till sajten. 

Ett antal vakanta tjänster, efter personer som slutat under våren, kommer inte att ersättas. 

Bolaget anlitar också färre konsulter än vad det gjorde tidigare. 

– Bolaget har sett över sina kostnader över tid, inklusive konsulter. Den egna organisationen är det som vi drar ner på sist. Med en ny situation på marknaden så behöver vi helt enkelt anpassa kostnadsmassan till rådande verklighet, säger Joachim Angelton. 

Han kommer nu att sluta som vd. 

– Det är ett tufft beslut efter att ha varit med att bygga upp det här från grunden, det har varit en fantastisk resa. Men jag har varit här i nio år, och känner behov av ett brejk. Dessutom väntar vi barn till hösten. Jag ser också att det krävs stora doser av energi i min roll med tanke på utmaningarna som ligger framför bolaget. Det är en prioriteringsfråga i mitt liv. 

Jakten på en ny vd har inletts. Joachim Angelton kommer att sitta kvar i styrelsen och vill fortsatt ha en aktiv roll i Ideal of Sweden. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev