lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

H&M:s udda sätt att göra sig av med personal får facket att rasa: ”Grymt omodernt”

Publicerad: 6 februari 2023, 09:39

H&M:s butik i Arninge.

Foto: Gustaf Olsson

Market har rapporterat frekvent om H&M:s turer kring varsel den senaste tiden. Nu skriver Aftonbladet om modejättens ”erbjudande” till de anställda.

Ämnen i artikeln:

H&MDetaljhandelnVarsel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Första gången H&M meddelade om varsel var i oktober, då handlade det om 400 svenska tjänster. Kort därefter gick Handels ut och bedömde att det snarare var 1 500 tjänster som skulle beröras i 69 svenska butiker.

LÄS OCKSÅ: Experterna djupdyker i H&M:s problem – därför fortsätter jätten att tappa

Nu rapporterar Aftonbladet om att lokala fackförhandlingar har påbörjats, men att ingen ska få sparken. I stället har ungefär 1 500 medarbetare fått ett erbjudande, något som kommit som en chock för många enligt Handelsanställdas förbunds ordförande Linda Palmetzhofer.

– I princip ingen i butikerna kommer få behålla heltid. Timmarna som erbjuds varierar, men i de värsta fallen har anställda gått från heltid till fem timmar i veckan. Vi har exempel på folk som som jobbat 30 år i företaget och som tack för det får de nu den här typen av erbjudande, säger hon till tidningen och lägger till:

– Givet läget i ekonomin med ökade priser så är det här en katastrof för väldigt många.

LÄS OCKSÅ: Handelsexperten listar fem bolag som står starka under krisåret: ”Kriget om 2023 inom handeln har bara börjat”

Enligt svensk lag var H&M tvungna att på förhand uppskatta ungefär hur många som kommer att tacka nej till erbjudandet och lämna till Arbetsförmedlingen.

Linda Palmetzhofer menar att klädkedjan redan från början räknat med att många skulle tacka nej.

– Vi förstod efter ett tag att det var så man räknade med att komma upp i de 400. Det finns ju många som kommer tacka nej. Hur ska man kunna leva på ett kontrakt som ger fem timmar i veckan? Det går ju inte, säger hon till Aftonbladet.

Att det är möjligt att göra om heltidskontrakt till deltidskontrakt är en metod som blivit allt mer vanligt de senaste åren.

– Vi tänkte att det inte kunde vara möjligt. Man borde upprätta en turordningslista och säga upp folk i enlighet med den som man gjort i alla tider. Men domstolen sa att man kan göra på det här sättet, säger Linda Palmetzhofer till Aftonbladet och fortsätter:

– Därefter har det har blivit mer och mer vanligt. Det som blir anmärkningsvärt i det här fallet är att det är ett stort företag som går med vinst och precis meddelat en aktieutdelning.

I ett mejl till tidningen besvarar H&M kritiken på det här sättet:

”Vi genomför en större omställning inom bolaget för att säkerställa att vi kan möta kundernas ständigt ökande förväntningar och ändrade shoppingbeteenden. Det medför bland annat förändringar och anpassningar av vår organisation i butiker i Sverige. Detta är inte en fråga som har med utdelningsförslaget att göra utan det handlar om hur vi anpassar verksamheten till rådande läge.”

Även SVT har rapporterat om händelseförloppet och i en artikel av SVT Nyheter riktar Handels vice ordförande skarp kritik mot klädjätten:

– Istället för att erbjuda en uppsägning med turordningsregler så drar man ner timmar för alla. Det är vad vi kallar hyvling. Det är grymt omodernt att hantera de anställda på det här sättet, säger hon till SVT.

LÄS OCKSÅ: H&M agerar efter världsstjärnans attack – bromsar tillverkningen av Justin Bieber-kläder

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev