tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Handlarna positiva: ”En fantastisk möjlighet”

Publicerad: 7 december 2021, 10:46

Elon Group och Electra Gruppen går samman – Market frågar butiksägare om beskedet. ”Det känns som en fantastisk möjlighet, säger en av dem.

Ämnen i artikeln:

ElonElectraEM Home

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


På tisdagsmorgonen kom beskedet att Elon Group och Electra Gruppen avser att slås samman med målet att bli en fackhandelskedja med fokus på kök, vitvaror, hemelektronik, belysning och inredning.

Sedan 2019 har bolagen samarbetat och ska nu alltså göra gemensam sak. 

Electra äger bland annat inredningskedjan EM Home, som drivs som franchise där fristående butiksägare sköter verksamheten på olika platser i landet.

Mikael Dahlgren äger och driver EM Homes butik i Trollhättan. När Market når honom har han just tagit del av beskedet.

– Det känns som en fantastisk möjlighet. Det blir ett butiksnät som blir större efter omsättning och det blir mer kompetens in i bolaget, säger han och lägger till att han för stunden vet lite om exakt vad samgåendet kan innebära.  

– Nu vet jag inte riktigt hur affären ser ut som sådan, men vi ska ha ett möte internt under dagen. Men första tanken är att det nog kan bli bra. Sedan verkar vi inom olika branscher. Vi jobbar med heminredning och Elon Ljud & Bild med tv och vitvaror, till exempel. Men vi sitter på hemmet allihopa, kan man säga. 

Vad tror du att samgåendet kan betyda för dig som butiksägare?
– Jag vill ta del av det mötet vi ska ha under dagen där man ska presentera allt i detalj. Det är lite svårt att svara på det nu, säger han. 

Kollegan Mats Nilsson äger och driver EM Homes butik strax utanför Kalmar. Även han är positivt inställd till samgåendet. 

– Jag har bara hunnit läsa pressmeddelande och fått veta att vi ska få mer information under dagen. Det känns positivt och det kommer att innebära fler möjligheter. Jag tror starkt på samarbete inom detaljhandeln. Och det här är väl ett tecken på att samarbetet mellan Elon och Electra fungerat väl hittills, säger han. 

Som butiksägare bedömer han att ett samgående kan skapa ett mervärde. 

– Utan att veta alla detaljer så tror jag att det leder till att vi får mer resurser till att satsa på hela konceptet och tanken är väl att allt ska bli mer kostnadseffektivt, säger han. 

Peter Engell driver sammanlagt 13 Elonbutiker i bland annat Stockholm, Skåne och Småland. 

– Det här ska bli jättekul. Vi blir en starkare spelare på marknaden helt enkelt. Vi samgår och kommer spara en hel del pengar i administration och sådana saker. Vi blir i dag än mer nordiska och kan leverera från vårt nordiska lager i Örebro till alla nordiska länder.

Han fortsätter: 

– Framförallt att vi blir mer konkurrenskraftiga på marknaden. Vi kommer att ha ännu större tillgång på varor som gör att det blir lättare för oss handlare. Vi kommer också bli mer intressanta för leverantörer.

Peter Engells butiker har inte varit en del av det sedan 2019 inledda samarbetet mellan bolagen, men nyligen tog han över Elon Ljud och Bilds butik i Ängelholm. Han ser fördelar med att kombinera de olika utbuden.

– Tidigare har vi bara jobbat med vitvaror och kök i våra butiker. Tvättmaskiner och sådant byter man kanske vart tionde år. Hörlurar byter man oftare. Det blir mer spring i butiken, helt klart, säger han. 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev