tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Handels kritik mot H&M:s varsel: ”Ökar sin redan höga vinst, på personalens bekostnad”

Publicerad: 20 december 2022, 09:21

I oktober varslade H&M butikspersonal om uppsägning.

Foto: Daniel Norman

Det var i oktober som H&M meddelade att man lade ett varsel där 400 svenska tjänster berörs. Nu uppskattar Handels att det snarare rör sig om 1 500 personer som berörs, och riktar skarp kritik. "Att ett så stort och lönsamt företag inte har en bättre personalpolitik."

Ämnen i artikeln:

H&MDetaljhandelnVarsel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Efter ägarbytet – så gick Åhléns utförsäljning: ”Sålt merparten av de nedsatta produkterna”

Market rapporterade tidigare imorse om hur svenska modejätten H&M hamnat i blåsväder då världsstjärnan Justin Bieber öppet riktat kritik mot företaget till sina 270 miljoner Instagram-följare.

Och det ser inte ut att ljusna för modekejdan.

I oktober lämnade de ett varsel om 400 tjänster i kedjans 69 svenska butiker, där man kallade det för en "omorganisation".

Nu uppskattar dock fackförbundet Handels att hela 1 500 svenska anställda kommer att beröras av H&M:s beslut, och riktar skarp kritik mot hur det hela sköts.

– Det kommer bli helt omöjligt för många anställda att leva på sin lön efter dessa omfattande hyvlingar av arbetstiderna. Det handlar om människor som redan idag jobbar deltid och jagar timmar för att få tillvaron att gå ihop, säger Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer i en kommentar.

Skulle bedömningen om 1 500 berörda stämma, innebär det att en tredjedel av H&M:s svenska personalstyrka, som ligger på 4 500 totalt, berörs.

– Det är beklämmande att ett så stort och lönsamt företag inte har en bättre personalpolitik. H&M gör de här för att öka sin redan höga vinst, på personalens bekostnad. Det är cyniskt, säger Linda Palmetzhofer i pressmeddelandet.

Förhandlingar mellan Handels och H&M har påbörjats i de butiker som berörs av varslet, men ännu har man inte kunnat komma överens.

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar handelns marknadschefer – här är hela listan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev