lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

En garanterad arbetstid om noll timmar – H&M nyanställer mitt i ”hyvlingen”

Publicerad: 7 februari 2023, 09:07

Foto: Andreas Fransholm/Skärmavbild

Turerna kring H&M:s varsel fortsätter. Den ”hyvlingen” av arbetstider som Market rapporterade om igår följs nu upp med att klädjätten nyanställer personal – med en garanterad arbetstid om noll timmar, skriver Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

H&MDetaljhandelnVarselAvtalsrörelse

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


I stället för att upprätta en turordningslista och säga upp folk väljer H&M att ”hyvla” arbetstider för uppemot 1 500 svenska medarbetare. I vissa fall kan det innebära att en heltid blir till ett kontrakt med en garanterad arbetstid om fem timmar.

Med denna metoden från arbetsgivaren lämnas medarbetarna endast med två alternativ, säga upp sig eller acceptera budet. Metoden är helt enligt spelreglerna efter en dom i arbetsdomstolen 2016.

Nu rapporterar Aftonbladet om att det dykt upp nya jobbannonser på H&M:s hemsida för butiker i bland annat Malmö, Stockholm och Lund.

I annonsen utlovas kollektivavtal, personalrabatt, roliga arbetsuppgifter och en plats där medarbetaren kan utvecklas. Det anmärkningsvärda i annonsen är däremot att kontraktet garanterar arbetstagaren noll timmar i arbetstid.

– Det är både absurt och osmakligt, men tyvärr inte oväntat. Man drar ner på timmarna men behovet av arbetskraft är trots allt detsamma. Nu får de sova med mobilen i handen i hopp om att vara först att svara på meddelande om några timmars jobb. Det påminner om arbetsmarknaden i slutet av 1800-talet som Per Anders Fogelström beskriver i Mina drömmars stad, där arbetarna varje dag fick stå med mössan i hand och hoppas på jobb, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Så många säger sig sluta handla vid kostnad för returer: "Att kunna returnera smidigt blir en avgörande faktor"

Jobbannons för en ”Sales advisor” på H&M i Löddeköpinge.

Foto: Skärmavbild på H&M:s hemsida.

Enligt tidningen misstänker Handels att det här är en medveten strategi från H&M:s håll. Metoden skulle innebära att klädjätten kan välja vilken personal man behåller och vilken som ”tvingas” gå.

– Det är svårt att se det på något annat sätt. Deras tanke verkar vara att ”hungriga vargar jagar bäst. ” Det är verkligen sjukt. De vill anställa fler, med sämre lön och färre timmar på kontrakten. Eller inga timmar alls. Det innebär maximal flexibilitet för arbetsgivaren och minimal trygghet för den anställde, säger Linda Palmetzhofer till tidningen.

Aftonbladet har även försökt att komma i kontakt med H&M med flertalet frågor, bland annat om varför de erbjuder kontrakt med noll timmar arbetstid, och har fått mejlsvaret:

”Tack för dina frågor. Vi har inte någon kommentar att lägga till om detta så jag hänvisar till våra tidigare svar.

Vad gäller dina frågor om våra medarbetare kommer vi inte dela med oss av någon information om processen utav respekt för våra kollegor då förhandlingarna fortfarande pågår.”

LÄS OCKSÅ: Experterna djupdyker i H&M:s problem – därför fortsätter jätten att tappa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev