måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Dollarstores vd om affären: ”Jag förstår att många blir rädda”

Publicerad: 7 juli 2023, 10:55

Anders Kind tillträdde som vd för Dollarstore i mars.

Foto: Anton Brunnberg

Dollarstores vd Anders Kind är nöjd med att processen nu är i hamn – och att det är offentligt att kedjan får en ny ägare. ”Jag förstår att många höjer på ögonbrynen – och att många blir oroliga”, säger han.

Ämnen i artikeln:

DollarstoreAnders KindDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Dollarstore köps av finskt börsbolag: ”Ska bygga en ledande nordisk aktör”

– Det har varit en lång process. Jag fick frågan innan jag tillträdde om jag ville leda den här processen. Jag har varit inställd på det här redan från början. Så det känns skönt att det är klart nu och att det blev offentligt innan semestrarna, säger Anders Kind till Market.

Han blev vd för bolaget i mars – och kallar kombinationen Dollarstore och Tokmanni för en ”match made in heaven”.

– Jag förstår att det är många som höjer på ögonbrynen – och att många blir oroliga. Tillsammans blir vi Nordens ledande lågprisaktör, slår Anders Kind fast.

Han påpekar att det snarare handlar om ett samarbete än att de bägge bolagen blir ett.

– Tokmanni har från början varit noga med att vi behåller vår identitet, så initialt handlar det om ett samarbete och hitta synergier samt utnyttja volymfördelarna det ger. De har valt att köpa oss för att de tror på det vi gör och våra framtida strategier.

Dollarstore kommer att fortsätta att verka under eget flagg i Sverige och under varumärket Big Dollar i Danmark medan Tokmanni fortsätter på sin kant hemma i Finland.

Rent organisatoriskt innebär affären inte heller några förändringar för Dollastore. Det strategiarbete som ledningsgruppen sjösatt kommer också att fortgå – där en plan har utarbetats för hur Dollarstore ska nå tio miljarder i omsättning.

– Vi får en stark ägare som förstår vår verksamhet, vårt erbjudande och som kan hjälpa oss framåt. Dollarstore har vuxit snabbt de senaste åren och har nästan fått lite växtvärk i våra processer, säger Anders Kind.

Det är främst inom inköp, logistik och hållbarhet som Anders Kind ser att möjligheter till synergier finns.  

– Vi kommer kunna erbjuda kunderna ett ännu bättre utbud till lägre priser. Vi är inte konkurrenter utan ser det som att vi kompletterar varandra. Sedan är det klart att vi kanske inte tar Dollarstore till den finska marknaden.

Anders Kind betonar att han är väldigt positiv till affären. Processen med att hitta en ny ägare till bolaget drog igång redan vid årsskiftet. Inledningsvis fanns det fler intressenter.

– Jag har en väldigt bra magkänsla, säger han.

Redan nästa vecka börjar arbetet med att titta på hur samarbetet ska se ut framöver tillsammans med ledningen för Tokmanni.

LÄS OCKSÅ: Nya lågprisprofilen: ”Klart vi vill bli ledande – varför inte världsledande?”

Peter Ahlberg, grundare och nuvarande ägare till Dollarstore.

Foto: Gustaf Olsson

Peter Ahlberg har genom sitt bolag Wistrandsgruppen varit ensam ägare till Dollarstore. I ett mejl till Market ger han en kort kommentar till affären.

– Försäljningsprocessen har gett mig möjligheten att få jobba med inspirerande människor. Stort tack till alla berörda. Största tack till alla fantastiska underbara medarbetare på Dollarstore. Ni gör enorm skillnad. Jag önskar Dollarstore och Tokmanni all lycka, säger han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev