lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Åhléns vd sticker ut hakan: ”Vi ska bli Sveriges ledande e-handlare inom våra kategorier”

Publicerad: 15 oktober 2021, 07:25

Annica Hagen har varit vd för Åhléns i lite mer än ett år. Foto: Pressbild

Åhléns växer online. Ribban är satt högt för den digitala satsningen. ”Vi ska kapitalisera och använda butiksnätet som en bas för att bygga en optikanal”, säger vd Annica Hagen.

Ämnen i artikeln:

Åhléns

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


1 september förra året blev Annica Hagen vd för Åhléns. 

– Det har varit minst sagt speciella omständigheter under pandemin. Utöver det har mitt uppdrag varit att lägga planen för framtiden, säger hon i en intervju med Dagens Industri

Bland annat innebär den att kedjan går från en ominkanal- till en optikanalstrategi. Ambitionerna är höga slår Annica Hagen fast i intervjun.  

– Vi ska bli Sveriges ledande e-handlare med en optimal fysisk närvaro inom våra kategorier. Vi ska kapitalisera och använda butiksnätet som en bas för att bygga en optikanal, det är planen. Man har pratat om omnikanaler i många år. Opti tycker jag är rätt nu, att skapa en optimal kanalstruktur utifrån kundernas behov. Man handlar inte antingen digitalt eller i fysiska butiker, utan det beror på vilket läge man är i och vilket behov man har. 

Hon säger till Dagens Industri att det handlar om att attrahera fler kunder i framtiden. 

– I våra undersökningar får vi information om kunders preferenser om sortiment, priser och kanalstrategi. Det är en levande materia som man aldrig blir färdig med. Den är statistiskt säkerställd och täcker hela den svenska befolkningen, både egna kunder och medlemmar samt kunder som vi inte har. Den ligger till grund för allt vi gör nu. 

LÄS MER: Annica Hagen i stor intervju: Planen för varuhusen, marknadsplatsen – och vägen till lönsamhet

Åhléns har en bit kvar tills de är nummer ett online inom sina kategorier, konstaterar Dagens Industri. 

I dag är Boozt störst bland nordiska aktörer på e-handel i segmentet. Förra året omsatte de 4,4 miljarder kronor, Åhléns e-handel omsatte 764 miljoner kronor. 

Tilläggas ska att det var en ökning på 50 procent från året innan. 

– Vi ligger på 20 procent intäkter från vår e-handel i dag jämfört med 18 procent i fjol. Inom några år vill vi upp i 40–50 procent, säger Annica Hagen. 

Åhléns verksamhet har gått med förlust i flera år. Annica Hagens ambition är att bolaget ska bli lönsamt så snart som möjligt. 

– Vi ska bli lönsamma, det är därför jag är här, slår hon fast. 

Däremot törs hon inte säga att det blir redan när 2021 summeras. 

– Det får du se i bokslutet, men i år blir nog svårt. 

LÄS MER: Så ska Hagen förvandla Åhléns röda siffror till svarta: ”Hitta en hållbar modell”

Annica Hagen är en av talarna vid Retail Arena som Market arrangerar tillsammans med Dagens Industri nästa onsdag, 20 oktober.  Gå in här för att läsa mer och säkra din plats.  

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev