Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärsutveckling

Åhléns gör omfattande varsel på huvudkontoret: ”Måste säkerställa lönsamhet”

Publicerad: 10 november 2022, 13:15

Senast det skedde ett varsel var 2016, då varslades 60 personer.

Foto: Daniel Norman

Nu varslas 75 personer på Åhléns huvudkontor på Dalagatan i Stockholm. Anledningen heter att det är ett steg i ett genomgripande förändringsarbete. ”Vi behöver vända fleråriga förluster till lönsamhet.”

Ämnen i artikeln:

VarselÅhléns

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


I somras köpte Ayad Al-Saffar Åhléns av Axel Johnson med målsättningen att vända de röda siffrorna.

Sedan köpet har den nya ägaren fokuserat på en genomlysning av organisationen, och som ett led i en genomgripande organisationsförändring varslar kedjan nu 75 personer på huvudkontoret i Stockholm.

– Åhléns planerar en genomgripande organisationsförändring med målsättningen att skapa en effektiv och modern organisation som är väl rustad för framtiden. Vi behöver vända fleråriga förluster till lönsamhet för att kunna fokusera mer på tillväxt. Initiativet ska bidra till att vi på sikt ska kunna växa och anställa fler, men för att komma dit måste vi säkerställa lönsamhet i den operativa verksamheten, säger den nya ägaren Ayad Al-Saffar i en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Ayad Al-Saffars resa närmar sig målet: ”Jag vill återskapa livet i småstäderna, det ska vara mitt arv” 

Senast Åhléns varslade var 2016. Då rörde det sig om 60 varsel på huvudkontoret, vilket vid tidpunkten motsvarade var femte anställd.

De 75 medarbetarna som drabbas av det aktuella varslet ska vara informerade och nästa steg är att inleda förhandlingar med fackliga organisationer.

– Jag vill tacka alla medarbetare på huvudkontoret för det engagemang de visar för Åhléns och den kompetens de bidrar med. Detta är ett oerhört tufft beslut att ta, men det är något vi behöver göra för att Åhléns ska bli ett långsiktigt livskraftigt företag och en tryggare arbetsplats i stort, säger Ayad Al-Saffar i pressmeddelandet.

Åhlénskoncernen har gått med förlust de senaste sju åren. Under 2021 uppgick omsättningen till 4,7 miljarder kronor, vilket var en ökning med 9,6 procent från året innan. Trots detta gjorde bolaget en förlust på 152 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Axel Johnsons ordförande om varför Åhléns såldes: ”Inte ett lätt beslut att ta”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev