Foto: Johan Marklund

Sportamore är årets vinnare på Stockholmsbörsen

Inledningen på året har varit motig för sporthandeln. Men e-handlaren Sportamore går som tåget på börsen.
Text: David Jansson

Året har börjat tungt för sport- och fritidshandeln. Under de två första månaderna minskade försäljningen med drygt tio procent jämfört med motsvarande period förra året, visar den senaste statistiken från HUI Research och Statistiska centralbyrån (SCB).

E-handlaren Sportamore går emellertid bättre än någonsin på börsen. Under mars månad steg kursen med 6,7 procent. Men ser man till utvecklingen under årets första kvartal har värdet på Sportamore-aktien ökat med inte mindre än 60,4 procent, från 71,50 till 114,75 kronor, en kursstegring som gör aktien till årets klara vinnare bland detaljhandelsaktierna på Stockholmsbörsen.

Sportamore-aktien fick en påtaglig knuff uppåt när bolaget i slutet av februari redovisade en kraftig förbättring av såväl försäljningen som lönsamheten. Under 2016 ökade försäljningen från 542 till 702 miljoner kronor samtidigt som rörelseresultatet gick från miuns 37,5 miljoner kronor till ett plus på 18,5 miljoner kronor. Men värdet på aktien fortsatte alltså att stiga under mars.

Mars var också en bra börsmånad för friluftsföretaget Fenix Outdoor, med bland annat varumärket Fjällräven och kedjorna Naturkompaniet, tyska Globetrotter och finska Partioaitta. Bolaget redovisade i mitten av februari ett kvartal där omsättningen ökade med tio procent samtidigt som rörelseresultatet i det närmaste fördubblades. Under mars steg aktien med 6,8 procent.

Ytterligare en vinnare på börsen var Swedol, som i huvudsak säljer kläder, redskap och verktyg till proffsmarknaden. Bolaget redovisade i mitten av månaden att försäljningen under februari uppgick till 134,7 miljoner kronor exklusive Grolls, vilket är en ökning med drygt tio procent jämfört med samma period förra året. Kursen steg under månaden med drygt nio procent, från 27,40 till 29,90 kronor.

I tabellen nedan redovisas kursutvecklingen under året för alla detaljhandelsbolag på Stockholmsbörsen.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Loading...