Shutterstock

På Grönland går man in i en butik för att shoppa – och kommer ut med en berättelse

En shoppingtur i Grönlands huvudstad Nuuk är också en lektion i landets kultur och historia. I varje butik gömmer sig små berättelser om människoöden.
Text: Emilia Söelund

Emilia Söelund

Samhälls- och kulturjournalist.

– Är det svårt att driva en butik i Nuuk, frågar jag.

En förolämpad min glider över butiksägarens ansikte innan hon snabbt återfinner sitt professionella leende.

– Nejdå, man måste bara anstränga sig lite, säger hon.

Sedan leder hon diskret in mig i rummet bredvid och börjar plocka fram plagg som hon hoppas ska matcha min smak. En vit skjorta, en mjuk mönstrad tröja och en svart kavaj passerar förbi medan den entusiastiska säljaren berättar om symboliken i mönstren och färgerna.

Det visar sig att kollektionen är skapad av en designer från Grönland. Rött står för blod, vitt för ben och svart för andar. Över tygerna rör sig stiliserade isbjörnar och kajaker, men också figurer hämtade från den grönländska mytologin.

Shutterstock
HUVUDSTADEN NUUK. Här döljer sig många berättelser – även i butikerna.

Det snackas det om på Grönland

  • Matsvinn. Grönland är hårt drabbat av klimatförändringarna. Dagligvarukedjan Pisiffik inför nu riktlinjer i hela kedjan för att få ner matsvinnet med 30 procent på två år. Bland annat ska varor med kort datum exponeras på fasta platser i butikerna.
  • Mobiler på postkontoret. Allt färre skickar brev och Grönlands statliga post- och telebolag anpassar sig till en ny verklighet. Nyrenoverade postkontor har förvandlats till butiker med det senaste inom mobiltelefoni.
  • Nedbrytbara plastkassar. Livsmedelskedjan Brugseni har tagit fram miljövänliga plastpåsar till sina kunder. För tre kronor kan man frakta hem varorna i en plastkasse som bryts ner på 180 dagar.

Hela berättelsen finns återgiven på en skylt och butiksinnehavaren bjuder också in mig till ett event, där designern medverkar.

Jag fortsätter shoppingturen till en inredningsbutik i närheten, där jag möts av en provdocka klädd i nationaldräkt. Jag blir lite förvånad över dräktens svartvita färgskala som ligger långt från den traditionella färgprakten.

Det visar sig att kvinnan som driver butiken, och som formger de flesta av produkterna, har skapat dräkten som ett led i ett sorgearbete. Som barn togs hon ifrån sin mamma tidigt och flyttades till Danmark, där hon förlorade sitt grönländska språk och sin kulturella identitet.

När det blev dags att sy upp en nationaldräkt hade hon bara ett gammalt svartvitt foto på modern att förhålla sig till. Därför blev dräkten svartvit.

Så är det ofta när man handlar på Grönland. Man går in i en butik för att köpa en mössa eller ett örngott och kommer ut med en berättelse.

Vi får inte bara träffa personerna som säljer produkterna utan presenteras också för människorna som har skapat dem. På affischer, bilder och små handskrivna skyltar får man bakgrunden till produkten man håller i sin hand.

Det handlar inte bara om att visa upp den egna kulturen i turistbutiker, utan om en hel bransch som delar med sig av sin historia och stolt lyfter fram lokala formgivare och producenter.

Det är dyrt att handla på Grönland, men butikerna är skickliga på att visa att du som kund bidrar till bevarandet av en unik kultur.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium
7990kr/år ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Samma ämne:
Sommar

Market i Almedalen

Attacken på Drottninggatan

Loading...