Foto: Bigstock

Larmet: Stort säkerhetshål i detaljhandeln

Detaljhandeln är en branscherna med sämst skydd mot digitala säkerhetshot – och kunderna hotas mer än kedjorna. Det visar Svenskt IT-säkerhetsindex. ”Situationen är akut."
Text: Kalle Östgren

FAKTA

• Rapporten Svenskt IT-säkerhetsindex är ett samarbete mellan Advenica, Dataföreningen, Sig Security, Radar, SACS och Christer Magnusson, docent vid Stockholms Universitet.

• Resultatet bygger på svar från 266 företag.

• Undersökningen genomfördes under andra halvåret 2016.

Detaljhandeln är dåligt rustad för digitaliseringen, är en av de sämsta branscherna i Sverige på säkerhet och saknar strategier för IT-säkerhet.

Det visar rapporten Svenskt IT-säkerhetsindex.

Här framkommer följande:

• Sex av tio företag i handeln saknar en digital säkerhetsstrategi.

• Hälften av bolagen inom handeln saknar rätt kompetens och känner inte till viktiga ISO-standarder, trots att nästan sju av tio anser att de löper stora säkerhetsrisker.

Einar Lindquist, vd för säkerhetsföretaget Advenica, ser en tydlig orsak till den bristande säkerheten i handeln:

– Digitaliseringen av handeln har gjort att kedjorna snabbt svängt om sina affärsmodeller. Men fokus har legat på att få affärstransaktionerna att fungera och säkerheten har halkat efter.

Han fortsätter:

– Logiken skiljer sig mellan olika branscher. Bank/finans och landstingen, som exempel, började digitaliseringen i säkerhetstänkandet eftersom det handlar om människors liv och hälsa, men i handeln kom affärerna först och säkerheten i andra hand.

Vad kan handelns säkerhetsbrister få för konsekvenser?
– Att kunduppgifter hamnar i fel händer. Kedjorna hanterar stora mängder känslig information, som kreditkortsnummer och personuppgifter, och dessa är både bedragare och konkurrenter intresserade av.

Du menar alltså att det är kunderna och inte kedjorna som hotas mest?
– Ja, det stämmer, det är kunderna som i dag löper de största säkerhetsriskerna. Vi klarar att hantera 14-åriga hackers, men här är det proffs, som man inte ser, som planerar attackerna.

Vad anser du att handeln och kedjorna behöver göra?
– Att ta detta på allvar och börja i toppen. Många tror att IT-säkerhet är en driftsfråga, men det måste börja som en fråga för ägare och ledning, som måste slå fast vilken information man har och vad som ska skyddas. Som alltid gäller det att hitta balansen mellan tillgänglighet, funktion och säkerhet. Men undersökningen visar att bara sju procent av handelsföretagen ser detta som en styrelsefråga.

Hur allvarlig är situationen, menar du?
– Mycket allvarlig. Det är akut för alla att förbättra säkerheten. För vissa kan det vara för sent, proffsen är redan på plats. Det vi vet är att antalet försök till intrång ökar och det är talande att till exempel Säpo, på nyheterna i går, för första gången medgav det säkerhetsbranschen redan vet: att antalet attacker ökar och att till exempel det svenska telekomnätet angrips.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Loading...