Konsumenternas favoriter: Här är handelns tio starkaste varumärken

Ikea, Clas Ohlson och Elgiganten. Där är de tre starkaste varumärkena i svensk detaljhandel. Det beskedet ger svenskarna i Markets nya rapport.
Text: Mikael Sydner

Om undersökningen

  • Sammanlagt 3 010 personer i åldrarna 15 år och uppåt deltog i undersökningen som genomförde under april 2017 i GFK:s riksrepresentativa internetpanel.
  • Kunderna fick bedöma vad som är viktigast för dem – priserna, sortimentet, servicen, bekvämligheten, shoppingupplevelsen eller ansvarstagandet olika samhällsfrågor – när de handlar.  De fick också redogöra för vilka butiker de har en relation till  och betygsätta dem utifrån ovanstående kriterier.

Ikea har de senaste åren varit ohotad etta i Markets och systertidningen Icanyheters rapport Handelns hetaste kedjor och butiker.

Varumärket har inte bara varit det mest kända och omtyckta i möbel- och heminredningshandeln, utan det klart starkaste varumärket i detaljhandeln över huvudtaget.

Inte heller i årets undersökning är det någon som hotar Ikeas topplacering.

Kedjan är klart starkast när man väger samman märkets kännedom med konsumenternas betyg för priserna, sortimentet, servicen, enkelheten, upplevelsen och ansvarstagandet.

– Det är så klart jätteroligt. Samtidigt slår vi oss inte till ro utan jobbar hela tiden för att bli bättre, säger Jakob Holmström, pressansvarig för ikeakoncernen i Sverige.

I undersökningen förknippar nio av tio konsumenter Ikea med bra priser, det vill säga valuta för pengarna. Lika många hyllar det stora utbudet. Dessa pris- och sortimentsbetyg kommer ingen annan i undersökningen i närheten av.

– Ett lågt pris är en förutsättning för att vara relevant för så många som möjligt, men det är inte synonymt med att vi tummar på kvaliteten.

Han är lite extra glad över att så många som 70 procent rekommenderar Ikea till andra.

– En sådan parameter blir allt viktigare. Det är en position som bara kan förtjänas utifrån hur relevant man är, säger Jakob Holmström.

Tvåa på listan över de tio starkaste varumärkena är Clas Ohlson. Clas Ohlson och Elgiganten ligger faktiskt före Ikea på kändislistan, det vill säga hur många konsumenter som har en relation till varumärket. Där toppar Elgiganten med 65 procent före Clas Ohlson med 64 procent och Ikea med 60 procent.

Clas Ohlson är det starkaste varumärket bland de lågprisprofilerade varuhusen. Men det är främst för utbudet som kedjan får bra betyg. Sju av tio tycker att sortimentet på Clas Ohlson är bra. Kedjan får även beröm för att det är enkelt att handla där och för servicen.

Handelns tredje starkaste varumärke är Elgiganten. Här är det främst kännedomen som ligger bakom placeringen. Kjell & Company får till exempel bättre betyg för för både priser och service. Men kedjan är inte alls lika känd som Elgiganten.

Elgigantens starkaste område är utbudet som hela 72 procent tycker är bra.

Bakom kedjorna på prispallen kommer Maxi Ica Stormarknad som är det starkaste varumärket inom dagligvaruhandeln.

STARK POSITION. Adlibris kunder rekommenderar gärna andra att handla där.

Adlibris befäster sin ledande ställning inom området media och underhållning. Kännedomen har ökat, mycket tack vare att många kunder rekommenderar andra att handla där. Främst är det sortimentet och enkelheten att handla som imponerar på kunderna.

På platserna 6-10 landar Kjell & Company, Apoteket, Biltema, H&M och Willys.

Apotekets och Kjell & Companys närvaro förklaras främst av bra betyg på det mesta från priser till ansvarstagande. Biltema, H&M och Willys imponerar inte lika mycket på konsumenterna men tillhör ändå de starkaste i kraft av att väldigt mång har en relation till dem.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium
7990kr/år ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Sommar

Market i Almedalen

Attacken på Drottninggatan

Loading...