Lars Welin

Kedjan utmanar i storstaden med ny butik: ”Vi vill vara annorlunda”

I hjärtat av London har Pocket Shop öppnat sin senaste brittiska butik. Fokus ligger på normbrytande butikslayout och hjälpsam personal.
Text: Pontus Nyman

Om butiken

  • Placering: Liverpool Street Station i London.
  • Anställda: 4.
  • Öppettider: Måndag-fredag 08.00-20.00. Lördagar 10.00-18.00. Trycket är högst under tunnelbanans rusningstrafik morgon och eftermiddag.
  • Öppnade: 15 december 2016.
  • Sortiment: Hälften fakta och hälften fiction.
  • Säljer: Runt 100 böcker per dag.
  • Storsäljare: Barnböcker och verksamhetsböcker.

Konceptet är tydligt när man kliver in i Pocket Shops lilla butik i Liverpool Street Underground Station i centrala London. Butiken är nyöppnad och ligger precis utanför spärrarna i tunnelbaneuppgången.

Butikschefen Emily Davin slår ut med armarna och välkomnar.

– Hej, säger den spralliga unga tjejen och bränner av ett leende som skulle få Johan Glans att framstå som sammanbiten.

Liksom att vara öppensinnad och glad är det tydligt att konceptet bygger på att bryta de klassiska normer som förknippas med en traditionell bokhandel.

– Vi vill vara annorlunda – så vi spelar den senaste musiken och vänder böckerna med framsidan utåt. Ibland vill du faktiskt döma boken efter omslaget, säger Emily Davin och pekar på närmaste hylla.

Lars Welin
BEKANTA FÄRGER. Det går inte ta miste på att det är Pocket Shop.

Det viktigaste för att lyckas, menar hon, är att vara öppensinnad, glad och trevlig – liksom att läsa mycket böcker och ha bra koll på sin omgivning.

– Jag läser två böcker i veckan, och sedan en massa bokrecensioner. Både för att jag tycker att det är kul och för att hålla mig uppdaterad. Vår inköpschef Zandra Weldon ger oss ett visst utrymme att bestämma en del titlar själva.

Pocket Shop väljer högreseområden men varje butik bildar sina unika kundgrupper. Och butiken där Emily Davin bossar är inget undantag.

– Liverpool Steet är ett handelsnav, så vi har många affärskunder som kommer in. Man ser dem komma springande på eftermiddagen, och så kommer de in och tar en snabb titt på de senaste verksamhetsböckerna. Det gäller att se till att få in de nya titlarna direkt och att ge dem snabba tips. De är ofta stressade, säger hon och skrattar.

HÖGTRAFIK. De mest flitiga besökarna i butiken är affärsmänniskor på morgonen eller eftermiddagen. ”Vi lär oss mer och mer om kunderna”, säger Emily Davin.

Konkurrensen i området kommer främst från bokhandeln W.H Smith som har sin butik ovanför, i samma tågstation. Men butiken är inte lika nischad och säljer även mat, godis, böcker, tidningar, elektronik och annat. Så när det gäller kunskapen har de svårare att konkurrera.

– Det kommer fler och fler stamkunder till oss, och de uppskattar vår kunskap och våra rekommendationer, säger Emily Davin och håller upp en bok från personalens egna topp tio-hylla.

Boken i fråga har hennes kollega valt – och liksom de andra böckerna i sortimentet säljs den till rekommenderat marknadspris.

– Det är inte så mycket konkurrens när det gäller priset utan de flesta kör samma. Det är inte priset vi konkurrerar med utan snarare vår kunskap och vårt bemötande. När det gäller utseende och känsla finns det inget liknande. När du ser de starka färgerna, hör popmusiken och träffar den trevliga personalen så vet du att du är i en Pocket Shop.

Den lila skylten ”We love booooks” glimrar ovanför henne.

– Vi säger till exempel alltid hej till våra kunder direkt när de kommer in. Kunderna blir glada och sedan så får man en uppfattning om de vill ha hjälp eller inte, berättar hon.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium
7990kr/år ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Granpa guidar till sina smultron i Stockholm: ”Väldigt uppskattad”

Grandpa gör en ny citykarta över Stockholm tillsammans med Scandic. ”Vår roll som Stockholmskännare är cementerad”, säger kedjans ägare.
Nyhet

Cervera inleder samarbete med Urb-it i Stockholm: ”Nytt sätt att möta konsumenten”

Cervera inleder ett samarbetet med Urb-it i Stockholm. Företaget levererar kedjans produkter från butik till mottagaren. ”Kunderna vill ha möjlighet att handla där den vill, när den vill och hur den vill”, säger Cerveras e-handels och omnikanalchefen.
Nyhet
Annons:
Annons:

Attacken på Drottninggatan

Michael Sandsjö: Vi måste våga fortsätta äta, älska och handla

Kommentar

Butikerna på Drottninggatan står upp mot rädslan: Ondskan vann inte

Terrorattentatet på Drottninggatan har satt djupa spår, men samtidigt skapat en sammanhållning bland många av de anställda i butikerna. ”Det har blivit många kramar sedan den där fredagen”, säger Viveka Qvenild, butikschef på Dressman.
Premium
Annons:
Annons:

Nu kan kunderna checka ut själva hos Pressbyrån och 7-Eleven

Reitan Convenience med Pressbyrån och 7-Eleven i spetsen har börjat med självskanningskassor. ”Vi räknar med att ha självskanning i cirka 100 butiker innan årsskiftet”, säger Magnus Carlsson, vd för Reitan Convenience i Sverige.
Nyhet

Efter skrällen – Amazons försprång kan påverka köpet av Whole Foods

Nu väcks protester i USA mot de konkurrensfördelar som Amazon kan tänkas få genom köpet av Whole Foods Market. Drygt en vecka efter nyheten om affären inleds spekulationerna om såväl motbud som möjliga konkurrenshinder.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Karl-Johan Persson slår tillbaka mot kritikerna: ”Vi kommer bli ledande digitalt”

H&M:s digitala transformation har gått för långsamt säger kritikerna. Vd Karl-Johan Persson håller inte med. ”Vi kommer att bli ledande inom detta område.”
Nyhet

16 nya varuhus blir det i år – nästa år är det Norrtäljes tur att få ett Dollarstore

Dollarstore fortsätter att öppna butiker i rasande takt. I år blir det 16 nya och nästa år fortsätter expansionen. Nu är det klart att lågpriskedjan öppnar en butik i Norrtälje.
Nyhet

Handeln i Stockholm utvecklas bäst på Östermalm – fortsatt tungt för city

Det är på Östermalm som handeln i Stockholm utvecklas bäst. Under första kvartalet ökade försäljningen av sällanköpsvaror med elva procent. Utvecklingen är dystrare för city.
Nyhet

Kalmar nästa steg i Busfrös expansiva strategi: ”I vår plan ingår ett 60-tal orter”

Second hand-konceptet Busfrö vill finnas på 60 orter framöver. Nyligen öppnade kedjan sin femte butik i Kalmar, ett ”flaggskepp light” som de själva kallar det.
Nyhet

Premiär för Byggmax Trädgård: ”Vi märker att efterfrågan är stor”

Byggmax har öppnat sin första trädgårdsbutik i Borlänge. ”Ingen annan kombinerar lågpris och drive-in inom trädgård”, säger Stefan Moseby, regionchef.
Nyhet

Tydligare fokus på varumärken ska dubbla intäkterna för Zalando

Planen är klar: Inom tre år ska den tyska e-handelsjätten Zalando Group ha dubblat intäkterna på den europeiska marknaden.
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Stekheta smaktips för sommaren: ”Det finns ingenting man inte kan grilla”

Från markiser till mat. Michael Sigurdson i Onsala driver Zigges BBQ med egna kryddblandningar och grillevent på menyn, och vet att långsamt alltid är bäst.
Nyhet

Lidl skakar om i USA – i går öppnade lågpriskedjans första tio butiker

En mindre revolution inom amerikansk dagligvaruhandel. Så betecknas torsdagens öppning av Lidls tio första butiker i USA.
Nyhet

Markets analytiker tackar för sig: ”En fas i livet slutar, en ny börjar”

David Jansson var med och grundade Market. Nu väljer tidningens analytiker att tacka för sig och gå i pension. ”Livet är inte oändligt och jag vill hinna ägna mig åt annat”, säger han.
Nyhet