Shutterstock

Brittiske terrorexperten: ”Det är mardrömsscenariot för detaljhandeln”

Damian Crilly har 30 års erfarenhet av anti-terrorfrågor. För Market ringar han in handelns viktigaste åtgärder – och mardrömsscenariot som håller honom vaken om natten.
Text: Kalle Östgren

Erfaren säkerhetsexpert

  • Damian Crilly har nära 30 års erfarenhet av säkerhetsarbete.
  • Han har arbetat som anti-terrorexpert hos Metropolitan Police i London, inom Special Operations och som senior rådgivare inom anti-terrorfrågor hos Scotland Yard.
  • Han har arbetat med säkerhetsfrågor inom stora branscher som detaljhandel och köpcentrum, hotell, banker, hamnar och flygplatser.
  • I dag är han säkerhetskonsult och specialist på antiterror-frågor i egna företaget Crilly Consulting. Med hjälp av ett internationellt nätverk av säkerhetsexperter har han uppdrag i bland annat Storbritannien och Mellanöstern.

Damian Crilly har tre decenniers erfarenhet av säkerhetsarbete inom The Metropolitan Police i London och med anti-terrorarbete i stora köpcentrum som Westfield och Brent Cross.

I dag arbetar han som privat konsult, bland annat med stora köpcentrum i Mellanöstern som uppdragsgivare, för att öka säkerheten redan i design- och konceptstadiet.

Damian Crilly ser en skärpt hotbild för den europeiska detaljhandeln.

– I butiker, på gågator och i stora köpcentrum finns stora folksamlingar på små ytor. Därför är de högprofilerade mål för terrorister.

Han konstaterar att terrorhotet i Europa ändrat karaktär, blivit svårare att bemöta – och därför betydligt farligare.

– Den viktiga förändringen av hotbilden är att fordon börjat användas som vapen genom att köras in i folksamlingar och till och med köras genom entréer, in i byggnader.

Det som förvärrar situationen ytterligare, menar han, är att antalet personattacker ökar, där individer med knivar eller andra lågteknologiska vapen attackerar oskyldiga.

– Det är attacker som är enkla att utföra och därför enormt svåra att förutse och stoppa.

– Huvudmålet för IS och andra terrornätverk är att hitta enkla metoder för att döda så många som möjligt. Att genomföra en ”low tech-attack” med en lastbil eller med knivar är betydligt enklare än att placera en person med bombbälte i en folksamling, det som hände vid Ariana Grande-konserten i Manchester. En självmordsbombare kräver betydligt mer förberedelser och logistik och dessutom support av ett nätverk av personer.

Damian Crilly är inte överraskad.

– Utvecklingen är inte oväntad, tyvärr. Det jag är förvånad över är att fordonsattacker inte kom tidigare, de första inträffade för tre-fyra år sedan. Då hade metoden spridits i terrornätverk under åtta-nio år och till och med rekommenderats i jihadistiska magasinet Inspire.

Vad är det viktigaste för köpcentrum och butiker att göra för att möta hotbilden?
– Bland det absolut viktigaste är att skapa barriärer som hindrar fordon. Det kan ske genom betonghinder eller pollare och det finns i dag kraftiga hinder som också är snygga. Tillfarter och omgivande ytor måste analyseras och det är avgörande att göra kraschtester med fordon i den maximala fart som det går att komma upp i på tillfarten mot fastigheten för att se att hindren verkligen håller.

Shutterstock
MARDRÖM. En lastbilsattack i ett köpcentrum i rusningstid är Damian Crillys värsta scenario.

Vilket är ditt mardrömsscenario för handeln, vad håller dig vaken om natten?
– Att ett tungt fordon lyckas köra med fart in i ett köpcentrum i rusningstid, och först köra på en stor mängd människor och sedan detonera en sprängladdning. Skadeutfallet skulle bli katastrofalt.

Damian Crilly förklarar att de flesta inte skulle skadas av detonationen.

– I det läget orsakas 90 procent av skadorna av glassplitter, när skyltfönster krossas av tryckvågen och skickar ut ett moln av glasbitar, säger han och fortsätter:

– Därför är det så viktigt att skyltfönster och andra glasytor förses med speciellt laminerat glas som står emot en explosion utan att splittras. Det finns också olika folieringar som ökar hållfastheten i befintliga glasytor.

Damian Crillys viktigaste råd

Att förbereda för den här typen av händelser. Det krävs en katastrofplan och förberedelser, både för total ”lockdown” och att snabbt få ut folk, och personer som har ansvar för samband med polis, räddningstjänst och andra instanser. Träning av medarbetarna, både i vad man ska vara uppmärksam på och i agerandet ”Run-hide-tell” om det värsta händer. Att spela upp olika scenarier och analysera effekterna – innan de sker – och vidta åtgärderna som behövs för att öka säkerheten.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i en månad
  • Inga kostnader eller dolda villkor
  • Tidningen Market gratis – även efter provperiodens slut

Du får Market Premium gratis – en hel månad! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium
7990kr/år ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Sommar

Market i Almedalen

Attacken på Drottninggatan

Loading...