Foto: Michael Sandsjö

”Vi har pratat om att det kunde hända”

Efter självmordsattentatet på Bryggargatan i december 2010 fanns hotet om terror närvarande för de butiksanställda på Drottninggatan i Stockholm. ”Skulle det hända var det här”, säger Olof Brandez, säljare på Brothers.
Text: Michael Sandsjö

Människor, blommor och kärleksfulla hälsningar från hela världen.

När Drottninggatan långsamt går mot vardag hjälps många åt att sortera bland intrycken från fredagens attentat.

– Jag satt och åt lunch i butiken när jag hörde två jättesmällar. När jag kom upp från källaren möttes jag av folk som rusade in i butiken, berättar Olof Brandez.

Som många andra som Market har pratat med tycker han att krishanteringen i butiken fungerade bra.

– Det gick lugnt och metodiskt till. Vi bjöd på fika och tog sedan ut kunderna bakvägen när vi hade fått signaler om att det var läge för det.

Olof Brandez berättar att han pratat om terrorhotet med kollegorna både en och två gånger.

Självmordsattentatet på intilliggande Bryggargatan har hela tiden funnits på näthinnan.

– Man kan ju undra varför det inte har gjorts något mer för säkerheten. Kan man inte sätta ner järnstolpar i gatan, frågar sig Olof Brandez.

Hur känner du för att jobba kvar på Drottninggatan efter det som hänt?
– Jag känner mig trots allt säker här och måste, som många andra, berömma polisen. De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Olof Brandez.

Nästa vecka kommer City i samverkan, en medlemsförening som samlar en stor del av butikerna på Drottninggatan, träffa fastighetsägare för att diskutera säkerheten i området.

– Vi kan ha synpunkter, men det är främst staden och polisen som fattar besluten. Det är inga lätta frågor, säger föreningens vd Per Eriksson, till Market.

Annons:
Annons:
Annons:
Loading...