Foto: Pressbild

Tygkedjan växer: ”Hållbarhetstrenden är som skräddad för oss”

Ohlssons Tyger fortsätter sin expansion. I vår öppnar tygkedjan sin 20:e butik i Gränbystaden i Uppsala. ”Vi ser ett otroligt uppsving för både hemtextil och metervaror”, säger vd Hampus Olsson.
Text: Agneta Renmark

Ohlssons Tyger är Sveriges största tygaffär med butiker från Luleå i norr till Malmö i söder, där kunderna erbjuds handplockade modetyger, egendesignade inredningstyger, färdigsydda gardiner och annan hemtextil som kuddfodral, kökstextilier och sängkläder.

– Folk vill skapa och inreda sitt eget hem på ett unikt sätt och där har vi ett utbud som passar väl in. Men vi säjer även mycket modetyger på metervara. Alla kan inte sy ett par byxor själv men det är alltfler som vill lappa och laga och skapa en egen look, säger Hampus Olsson.

I slutet av maj öppnar kedjan den andra butiken i Uppsala, vilket blir butik nummer 20 totalt.

– Det är så pass högt tryck i den befintliga butiken i Uppsala att den helt enkelt behövde avlastning. Vi har två butiker i Umeå också och hela fyra i Stockholm, säger Hampus Olsson.

Vad är det som gör er så framgångsrika?
– En kombination av ett brett utbud, bra priset och otroligt kompetent personal. Den rådande hållbarhetstrenden med klokare konsumtion är dessutom som skräddad för oss. Folk klär hellre om soffan och sätter nytt tyg på pallen än att köpa nytt.

Hampus Olsson berättar att tanken är att växa med ytterligare två fysiska butiker per år fram till 2020. Just nu är blicken vänd mot Västkusten, som hittills är ett svart hål för Ohlssons Tyger.

– Dessutom har vi en fantastisk utveckling på vår e-handel. När vi drog igång den för sex år sedan såg vi det mer som lite marknadsföring men under de senaste åren har den ökat med mellan 50 och 60 procent per år och blivit en viktig del av försäljningen. Förra året ökade vi med hela 78 procent, säger Hampus Olsson, och avslöjar att en helt ny plattform ska lanseras lagom till jul för att få en bättre kundupplevelse och få plats med hela sortimentet.

Måste bara fråga. Varför stavas företagsnamnet Ohlssons Tyger med h medan du heter Olsson utan h?
– Olsson utan h är vårt familjenamn sedan många generationer. Det var min farfar som startade företaget 1971 och när han flyttade från Sorsele till Umeå och behövde ett banklån tyckte han att det såg finare ut med ett h i företagsnamnet och på den vägen är det. När banklånet väl beviljats gick det ju inte att ändra. För oss i dag skapar det dock vardagsbekymmer i och med att mejladresserna blir väldigt ologiska.

Annons:
Annons:
Loading...