Foto: Helena Tell

Trädgårdsförsäljningen växer så det knakar

Det starka fjolåret till trots ser trädgårdsförsäljningen ut att växa mot nya höjder. ”Vi har haft en bra försäljning under januari och februari, så vi väntar oss ett bra resultat även i år”, säger Jan Larsson, vd på Blomsterlandet.
Text: Pontus Nyman

Några av storsäljarna

- Lättodlade kryddväxter som exempelvis chili.
- Traditionella blommor som lavendel och pelargoner i lite fräcka sorter.
- Väldigt stark trend på snittblommor och buntblommor – särskilt i dagligvaruhandeln.
- Medelhavsorienterat sortiment med citrusväxter.
- Penséer och vårliljor som passar snyggt vid entrén eller uteplatsen.

Trädgårdsintresset har vuxit bland den svenska befolkningen de senaste åren. Jan Larsson, vd på Blomsterlandet vittnar om försäljningsökningar på runt 5 till 10 procent per år de senaste åren. Men den starka trenden till trots är det lite tidigt att jämföra siffrorna.

– Påsken brukar vara startskottet på våren. Är det bra väder är man ute i trädgården och jobbar. I år kommer påsken senare, så det är inte rättvist att jämföra siffrorna ännu. Men vi har haft en bra försäljning under januari och februari, så vi förväntar oss bra resultat även i år, säger han.

Ekologisk, närodlad och hälsosamma livsmedel utan besprutningsmedel är några av de viktigaste trenderna för de svenska konsumenterna i dag – något som eldat på intresset för egenproducerade grönsaker.

– Det här med att man vill odla själv är en väldigt stark trend, konstaterar Jan Larsson.

I takt med en växande skara av nya privatodlare och medvetna unga konsumenter ökar intresset för lättodlade kryddväxter och chili.

– Och det är något som vi tror kommer att bli ännu större framöver, säger Jan Larsson.

Den snabba inflyttningen till storstäderna är också ett fenomen som påverkar försäljningen då storstadsbor inte har samma trädgårdsutrymme som folk i mindre samhällen.

– Det är inte lika stora trädgårdar man har att arbeta med. Vardagsrummet flyttar ut på altanen och fokus ökar på vad som ställs utanför entrén, konstaterar Jan Larsson.

Handeln sluter upp och stöttar de som drabbades av den stora branden i London

Handeln stöttar de drabbade av den stora branden i centrala London. Det anrika varuhuset Harrods har bland annat skänkt en miljoner pund till genom Röda korset.
Nyhet

Karlstads cityhandel under press när externhandeln växer: ”Samma kunder”

Externa köpcentrum Bergvik och Välsviken växer. Det sätter press på cityhandeln i Karlstad. ”Vi konkurrerar om samma kunder”, säger cityledaren Maria Dahlbom.
Nyhet
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Årets centrumutvecklare tackar för sig: ”Vi har vänt den negativa utvecklingen”

Björn Mortensen har lett Kalmar City till stora framgångar. I år blev han utnämnd till Årets centrumutvecklare i Sverige – nu tackar han för sig.
Nyhet

Jätterevansch för byggvaruhusen: ”Otroligt stark säljökning”

Byggvaruhandeln tog rejäl fart i maj. Försäljningslyftet blev 5,5 procent. ”Otroligt starkt”, säger branschorganisationens vd Ulf S. Gustafsson.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Finansinspektionen ger Klarna tillstånd att bli bank – vill utmana som Ryanair

Klarna har fått banktillstånd av Finansinspektionen. Nu vill företaget omvandla banksektorn och utmana de stora jättarna.
Nyhet

Per Geijer om nya reglerna för kameraövervakning: ”Frihet under ansvar”

Ett steg i rätt riktning – men många oklarheter. Det säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer om de nya reglerna för kameraövervakning. ”Gör man fel kommer det att svida.”
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Hårjätten öppnar pytteliten salong – på trottoaren mitt i Stockholm

I samband med årets Pride-festival i Stockholm öppnar Wella en salong på Birger Jarlsgatan. På en kvadratmeter kan man få frillan fixad gratis. Tanken är att ta död på stereotyper kopplade till hår.
Nyhet

Kultlurens comeback försenad: ”Svårt att få några leveransdatum”

Nylanseringen av den finska mobiltelefontillverkaren Nokias kultlur 3310 försenas i Sverige. ”Vi vet inte när de kommer att levereras”, säger Nora Ay, presschef på Netonnet.
Nyhet

Newport siktar på Europa: ”Vi ser en extrem potential, främst inom e-handel”

Med fem fysiska butiker och en e-handel som omsätter 65 miljoner kronor tar nu den svenska heminredningskedjan Newport sikte på Europa.
Nyhet

Glesbygdsbutiken som storsatsar: ”Ser mer möjligheter än problem”

När andra lägger ner på småorter trycker handlarparet på gasen. Nu dubblar de säljytan för Ica Nära-butiken i Blattnicksele. ”Vi breddar utbudet och bygger ett ´Truck stop´”, säger Mathias Bäcklund.
Nyhet

Utmanande maj för H&M: ”Tuffa förutsättningar under första delen”

H&M:s försäljning växte fyra procent i maj. ”Den påverkades av tuffa marknadsförutsättningar”, säger vd. För hela andra kvartalet har klädjättens försäljning ökat med fem procent.
Nyhet

Utbrytarna från JC fortsätter att växa – öppnar butik i Luleå

Jeansbolaget öppnar i Smedjan i Luleå. Öppningsdatum är satt till 1 september. ”Luleå får en riktig jeansbutik med välkända varumärken”, säger ägaren.
Nyhet

Cubus strategi: Växa genom att öppna på mindre orter och förtäta

Cubus 80 butiker i Sverige ska bli 100 inom några år. Det genom att öppna fler butiker där kedjan redan finns men även på mindre orter.
Nyhet