Foto: Helena Tell

Trädgårdsförsäljningen växer så det knakar

Det starka fjolåret till trots ser trädgårdsförsäljningen ut att växa mot nya höjder. ”Vi har haft en bra försäljning under januari och februari, så vi väntar oss ett bra resultat även i år”, säger Jan Larsson, vd på Blomsterlandet.
Text: Pontus Nyman

Några av storsäljarna

- Lättodlade kryddväxter som exempelvis chili.
- Traditionella blommor som lavendel och pelargoner i lite fräcka sorter.
- Väldigt stark trend på snittblommor och buntblommor – särskilt i dagligvaruhandeln.
- Medelhavsorienterat sortiment med citrusväxter.
- Penséer och vårliljor som passar snyggt vid entrén eller uteplatsen.

Trädgårdsintresset har vuxit bland den svenska befolkningen de senaste åren. Jan Larsson, vd på Blomsterlandet vittnar om försäljningsökningar på runt 5 till 10 procent per år de senaste åren. Men den starka trenden till trots är det lite tidigt att jämföra siffrorna.

– Påsken brukar vara startskottet på våren. Är det bra väder är man ute i trädgården och jobbar. I år kommer påsken senare, så det är inte rättvist att jämföra siffrorna ännu. Men vi har haft en bra försäljning under januari och februari, så vi förväntar oss bra resultat även i år, säger han.

Ekologisk, närodlad och hälsosamma livsmedel utan besprutningsmedel är några av de viktigaste trenderna för de svenska konsumenterna i dag – något som eldat på intresset för egenproducerade grönsaker.

– Det här med att man vill odla själv är en väldigt stark trend, konstaterar Jan Larsson.

I takt med en växande skara av nya privatodlare och medvetna unga konsumenter ökar intresset för lättodlade kryddväxter och chili.

– Och det är något som vi tror kommer att bli ännu större framöver, säger Jan Larsson.

Den snabba inflyttningen till storstäderna är också ett fenomen som påverkar försäljningen då storstadsbor inte har samma trädgårdsutrymme som folk i mindre samhällen.

– Det är inte lika stora trädgårdar man har att arbeta med. Vardagsrummet flyttar ut på altanen och fokus ökar på vad som ställs utanför entrén, konstaterar Jan Larsson.

Annons:
Annons:
Loading...