Foto: Daniel Norman

Svensk Handels ordförande: ”Stämman är ett bra tillfälle att möta medlemmarna”

Att stärka handelns konkurrenskraft är en viktig fråga för Svensk Handel. På gårdagens stämma diskuterades frågan. ”Vi fick en positiv respons från medlemmarna”, säger ordförande Fredrik Persson.
Text: Daniel Norman

I går samlade Svensk Handel sina medlemmar till stämma. 

– Stämman är jätteviktig för oss. Det är lite som en skolavslutning på året. Det är ett tillfälle att på en och samma gång möta ett stort antal medlemmar, säger Fredrik Persson till Market. 

Frågan om hur handelns konkurrenskraft kan stärkas genomsyrade stämman. 

– Handeln står för en tiondel av svenskt BNP, säger Fredrik Persson. 

Bland annat gjorde stämman ett uttalande där Svensk Handel kräver att regeringen genomför en kompetenssatsning riktad mot handeln för att den ska kunna fortsätta vara en jobbmotor. 

– En femtedel av alla svenskar får sitt första jobb inom handeln. Det är viktigt att vi fortsätter att vara en inkörsport på arbetsmarknaden, säger Fredrik Persson och pekar på att många av Svensk Handels medlemmar efterfrågar åtgärder som gör det enklare att anställa. 

Utmaningar med digitaliseringen var en annan fråga som diskuterades. 

– Säkerhetsfrågan kommer alltid upp, säger Fredrik Persson. 

Själv omvaldes han till ordförande för Svensk Handel vid stämman. Styrelsen fick två nya medlemmar i form av Ikeas Sverigechef Håkan Svedman och Martin & Cerveras vd Håkan Åkerström. 

På stämman delades också ordförandepriset ut. 

– Det instiftades av min företrädare Christian W Jansson. Han tog inte ut något styrelsearvode och det gör inte jag heller. I stället går pengarna till ett stipendium till studenter, berättar Fredrik Persson. 

I går fick en student från Handelshögskolan i Stockholm samt en från Umeå universitet motta 50 000 kronor var ur Fredrik Perssons hand. 

Dessutom fick Ingvar Kamprad motta Svensk Handels hederspris. 

– Tyvärr kunde han inte närvara själv och ta emot priset. Men jag och vår vd, Karin Johansson, kommer att åka ner till Älmhult för att lämna över det till honom, berättar Fredrik Persson. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...