Foto: Daniel Norman

Svensk Handel om avtalet: ”Tuff utmaning för många”

I lördags kom Svensk Handel och Handels överens om ett nytt avtal för handelsanställda. Det ger löneökningar på 1 575 kronor fördelat på tre år. ”Det är väldigt skönt att veta att vi är i hamn och att vi höll märket”, säger Svensk Handels vd till Market.
Text: Daniel Norman

– Vi har ett treårigt avtal vilket skapar bättre planeringsförutsättningar för företagen inom handeln som inte varit så förtjusta i ett ettårigt avtal. Samtidigt vet vi att löneökningstakten kommer att bli en tuff utmaning för många av våra medlemsföretag som redan har en hög kostnadsnivå, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel och konstaterar att organisationen vid flera tillfällen adresserat lönsamhetsproblematikne inom handeln.

Avtalet sträcker sig över tre år och ger löneökningar på 515 kronor år ett, 525 kronor år två och 535 kronor år tre.

– I en förhandling är det ett ständigt givande och tagande, men vi är nöjda med de nya avtalen. De lägsta lönerna ökar lika mycket som övriga löner, säger Linda Palmetzhofter, förste vice ordförande i Handels, i en kommentar.

Svensk Handel hade krävt frysta ingångslöner men ett nytt avtal för anställda inom lager- och e-handel vägde tyngre.

– När det gäller ingångslönerna kom vi ej överens. Jag tycker att man ska komma ihåg att det är ett slag mot de som står utanför arbetsmarknaden genom att vi ökar trösklarna, säger Karin Johansson som däremot är mycket nöjd med det nya avtalet för anställda inom lager och e-handel.

– Det rustar branschen inför framtiden. Det gamla avtalet var från 1930-talet och i dag ser verkligheten annorlunda ut. Det känns fantastiskt bra, säger hon.  

Avtalet ger handeln möjlighet att förlägga arbetstid 05–24 alla dagar under året förutom vid midsommar, jul och nyår utan krav på förhandlingar med den lokala fackklubben.

Parterna har också kommit överens om en omställningstid för så kallad hyvling vilken motsvarar uppsägningstiden och gör att arbetsgivaren inte får förändra anställningstiden från en dag till en annan.    

– Vi har inte löst frågan om hyvling, men vi har tagit ett viktigt steg för att lindra en del av den ekonomiska smällen för de medlemmar som blir utsatta för hyvling, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Handeln sluter upp och stöttar de som drabbades av den stora branden i London

Handeln stöttar de drabbade av den stora branden i centrala London. Det anrika varuhuset Harrods har bland annat skänkt en miljoner pund till genom Röda korset.
Nyhet

Karlstads cityhandel under press när externhandeln växer: ”Samma kunder”

Externa köpcentrum Bergvik och Välsviken växer. Det sätter press på cityhandeln i Karlstad. ”Vi konkurrerar om samma kunder”, säger cityledaren Maria Dahlbom.
Nyhet
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Årets centrumutvecklare tackar för sig: ”Vi har vänt den negativa utvecklingen”

Björn Mortensen har lett Kalmar City till stora framgångar. I år blev han utnämnd till Årets centrumutvecklare i Sverige – nu tackar han för sig.
Nyhet

Jätterevansch för byggvaruhusen: ”Otroligt stark säljökning”

Byggvaruhandeln tog rejäl fart i maj. Försäljningslyftet blev 5,5 procent. ”Otroligt starkt”, säger branschorganisationens vd Ulf S. Gustafsson.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Finansinspektionen ger Klarna tillstånd att bli bank – vill utmana som Ryanair

Klarna har fått banktillstånd av Finansinspektionen. Nu vill företaget omvandla banksektorn och utmana de stora jättarna.
Nyhet

Per Geijer om nya reglerna för kameraövervakning: ”Frihet under ansvar”

Ett steg i rätt riktning – men många oklarheter. Det säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer om de nya reglerna för kameraövervakning. ”Gör man fel kommer det att svida.”
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Hårjätten öppnar pytteliten salong – på trottoaren mitt i Stockholm

I samband med årets Pride-festival i Stockholm öppnar Wella en salong på Birger Jarlsgatan. På en kvadratmeter kan man få frillan fixad gratis. Tanken är att ta död på stereotyper kopplade till hår.
Nyhet

Kultlurens comeback försenad: ”Svårt att få några leveransdatum”

Nylanseringen av den finska mobiltelefontillverkaren Nokias kultlur 3310 försenas i Sverige. ”Vi vet inte när de kommer att levereras”, säger Nora Ay, presschef på Netonnet.
Nyhet

Newport siktar på Europa: ”Vi ser en extrem potential, främst inom e-handel”

Med fem fysiska butiker och en e-handel som omsätter 65 miljoner kronor tar nu den svenska heminredningskedjan Newport sikte på Europa.
Nyhet

Glesbygdsbutiken som storsatsar: ”Ser mer möjligheter än problem”

När andra lägger ner på småorter trycker handlarparet på gasen. Nu dubblar de säljytan för Ica Nära-butiken i Blattnicksele. ”Vi breddar utbudet och bygger ett ´Truck stop´”, säger Mathias Bäcklund.
Nyhet

Utmanande maj för H&M: ”Tuffa förutsättningar under första delen”

H&M:s försäljning växte fyra procent i maj. ”Den påverkades av tuffa marknadsförutsättningar”, säger vd. För hela andra kvartalet har klädjättens försäljning ökat med fem procent.
Nyhet

Utbrytarna från JC fortsätter att växa – öppnar butik i Luleå

Jeansbolaget öppnar i Smedjan i Luleå. Öppningsdatum är satt till 1 september. ”Luleå får en riktig jeansbutik med välkända varumärken”, säger ägaren.
Nyhet

Cubus strategi: Växa genom att öppna på mindre orter och förtäta

Cubus 80 butiker i Sverige ska bli 100 inom några år. Det genom att öppna fler butiker där kedjan redan finns men även på mindre orter.
Nyhet