Foto: Annika Af Klercker

Svensk Handel: Krishanteringen har fungerat

Den hårt ansatta handeln på Drottninggatan i Stockholm får högt betyg för hanteringen av fredagens attentatet. ”Att skydda sig helt går inte. Det viktigaste är att den generella krisplanen sitter och det verkar den ha gjort”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Text: Michael Sandsjö

När den misstänkte terroristen kraschade den kapade lastbilen in i Åhléns på Drottningatan i Stockholm ställde Svensk Handel om sina säkerhetsrutiner blixtsnabbt.

Organisationens säkerhetscenter styrde undan de vanliga frågorna från medlemmarna och gick in i något som kan liknas vid ett polisiärt stabsläge.

Nyckelpersoner samlades ihop – sedan startade operation medhörning.

– Vi hade en mer stöttande och inlyssnande roll. ”Vi finns här” var budskapet, säger Per Geijer.

Som menar att kedjor och butiker längs Drottninggatan håller en hög säkerhetsnivå, generellt, och också agerade med eftertanke i fredags.

– Det gäller att ha en krisplan utefter verksamhet och det har de allra flesta butikerna på Drottninggatan. De har en grundläggande säkerhet som är hög när det gäller brandskydd, utrymningsvägar och hur medarbetarna ska agera om det händer något allvarligt. Att vara beredd på terror i sig är däremot svårt och för varje incident finns det anledning att skruva på sina rutiner, säger Per Geijer.

Vilka frågor har ni fått från era medlemmar hittills?
– Det har varit allt ifrån hur man ska göra med personer som befunnit sig inne i butikerna när dådet skedde till mer allmänna om hur handeln kan skydda sig framöver.

Kommer Svensk Handel ställa krav åt något håll efter fredagens attentat?
– Det kommer garanterat pratas om hur framkomligheten med bil eller lastbil ska se ut på till exempel Drottninggatan. Men några krav ser jag inte att vi kommer att komma med just nu.

Annons:
Annons:
Annons:
Loading...