Shutterstock

Stekheta smaktips för sommaren: ”Det finns ingenting man inte kan grilla”

Från markiser till mat. Michael Sigurdson i Onsala driver Zigges BBQ med egna kryddblandningar och grillevent på menyn, och vet att långsamt alltid är bäst.
Text: Agneta Renmark

Varför lämnade du markisbranschen?
– Jag blev sjukskriven efter en operation och fick tid att tänka vad jag ville göra mitt liv. Nu är jag tjänstledig från jobbet som försäljningschef på ett markisföretag för att jobba heltid med det jag älskar mest: mat, människor och möten.

Vad är grejen med att grilla på ditt vis?
– Traditionell grillning är att köra en skiva dyrt kött tio minuter på het grill. Jag gör tvärtom och köper ett stort köttstycke men mycket fibrer och senor och som närmar sig bäst-före-datum, lägger det på en keramisk grill eldad med kol och kör i låg temperatur i upp till 24 timmar. Jag använder indirekt grillning och lägger köttet vid sidan av själva glöden. På så vis får man in väldigt mycket smak i köttet och den färdiga produkten är lika mör som en oxfilé.

SKYNDAR LÅNGSAMT. Michael Sigurdson anser att grillning ska få ta tid.

Och vad är grejen med dina kryddblandningar?
– Jag sätter ihop färdiga kryddblandningar som underlättar för folk som har lite tid i vardagen men vill grilla gott och med hög kvalitet. Sortimentet består av ett 20-tal olika kryddblandningar där merparten är sockerfria och helt utan tillsatser och ska klappas in i det som ska grillas. Det ger betydligt bättre smak och går in bättre i köttet än när man marinerar med olja och soja och sådant. Det finns många myter i grillvärlden – det här med marinad är en av dem.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör vid grillen?
– Att man använder för mycket bränsle och slänger på en halv säck grillkol. Resultatet blir att grillen blir för varm och köttet bränt. Sedan ska man sätta på locket – meningen är ju att värmen ska cirkulera i grillen. Och så ska man aldrig någonsin använda tändvätska!

Ditt hetaste grilltips för sommaren?
– Utgå från riktigt bra och gärna närproducerade råvaror i stora bitar istället för i skivor, som exempelvis en hel karré och låt det hela ta tid.

Vad kan man absolut inte lägga på grillen?
– Det finns ingenting man inte kan grilla. Min äldsta dotter är vegan så just nu håller jag på att experimentera rätt mycket med grönsaker. Häromdagen grillade jag skivor av vattenmelon penslade med honung och resultatet blev koncentrerat sött och helt magiskt!

Samma ämne:

Granpa guidar till sina smultron i Stockholm: ”Väldigt uppskattad”

Grandpa gör en ny citykarta över Stockholm tillsammans med Scandic. ”Vår roll som Stockholmskännare är cementerad”, säger kedjans ägare.
Nyhet

Cervera inleder samarbete med Urb-it i Stockholm: ”Nytt sätt att möta konsumenten”

Cervera inleder ett samarbetet med Urb-it i Stockholm. Företaget levererar kedjans produkter från butik till mottagaren. ”Kunderna vill ha möjlighet att handla där den vill, när den vill och hur den vill”, säger Cerveras e-handels och omnikanalchefen.
Nyhet
Annons:
Annons:

Attacken på Drottninggatan

Michael Sandsjö: Vi måste våga fortsätta äta, älska och handla

Kommentar

Butikerna på Drottninggatan står upp mot rädslan: Ondskan vann inte

Terrorattentatet på Drottninggatan har satt djupa spår, men samtidigt skapat en sammanhållning bland många av de anställda i butikerna. ”Det har blivit många kramar sedan den där fredagen”, säger Viveka Qvenild, butikschef på Dressman.
Premium
Annons:
Annons:

Nu kan kunderna checka ut själva hos Pressbyrån och 7-Eleven

Reitan Convenience med Pressbyrån och 7-Eleven i spetsen har börjat med självskanningskassor. ”Vi räknar med att ha självskanning i cirka 100 butiker innan årsskiftet”, säger Magnus Carlsson, vd för Reitan Convenience i Sverige.
Nyhet

Efter skrällen – Amazons försprång kan påverka köpet av Whole Foods

Nu väcks protester i USA mot de konkurrensfördelar som Amazon kan tänkas få genom köpet av Whole Foods Market. Drygt en vecka efter nyheten om affären inleds spekulationerna om såväl motbud som möjliga konkurrenshinder.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Karl-Johan Persson slår tillbaka mot kritikerna: ”Vi kommer bli ledande digitalt”

H&M:s digitala transformation har gått för långsamt säger kritikerna. Vd Karl-Johan Persson håller inte med. ”Vi kommer att bli ledande inom detta område.”
Nyhet

16 nya varuhus blir det i år – nästa år är det Norrtäljes tur att få ett Dollarstore

Dollarstore fortsätter att öppna butiker i rasande takt. I år blir det 16 nya och nästa år fortsätter expansionen. Nu är det klart att lågpriskedjan öppnar en butik i Norrtälje.
Nyhet

Handeln i Stockholm utvecklas bäst på Östermalm – fortsatt tungt för city

Det är på Östermalm som handeln i Stockholm utvecklas bäst. Under första kvartalet ökade försäljningen av sällanköpsvaror med elva procent. Utvecklingen är dystrare för city.
Nyhet

Kalmar nästa steg i Busfrös expansiva strategi: ”I vår plan ingår ett 60-tal orter”

Second hand-konceptet Busfrö vill finnas på 60 orter framöver. Nyligen öppnade kedjan sin femte butik i Kalmar, ett ”flaggskepp light” som de själva kallar det.
Nyhet

Premiär för Byggmax Trädgård: ”Vi märker att efterfrågan är stor”

Byggmax har öppnat sin första trädgårdsbutik i Borlänge. ”Ingen annan kombinerar lågpris och drive-in inom trädgård”, säger Stefan Moseby, regionchef.
Nyhet

Tydligare fokus på varumärken ska dubbla intäkterna för Zalando

Planen är klar: Inom tre år ska den tyska e-handelsjätten Zalando Group ha dubblat intäkterna på den europeiska marknaden.
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Hårjätten öppnar pytteliten salong – på trottoaren mitt i Stockholm

I samband med årets Pride-festival i Stockholm öppnar Wella en salong på Birger Jarlsgatan. På en kvadratmeter kan man få frillan fixad gratis. Tanken är att ta död på stereotyper kopplade till hår.
Nyhet

Markets analytiker tackar för sig: ”En fas i livet slutar, en ny börjar”

David Jansson var med och grundade Market. Nu väljer tidningens analytiker att tacka för sig och gå i pension. ”Livet är inte oändligt och jag vill hinna ägna mig åt annat”, säger han.
Nyhet

Twilfit summerar ett framgångsrikt 2016 – men 2017 har varit utmanande

När bokslutet nu är klart kan Twilfit summera ett framgångsrikt 2016. ”Vi har gjort många förbättringar”, säger vd Kajsa Claesson som emellertid medger 2017 börjat mer utmanande.
Nyhet