Foto: Edit Eriksson

Stadiums butiker blev trygga platser för chockade människor

Kaffe och saft, lugnande samtal, fotboll och rundpingis med barnen. Stadiums butiker i centrala Stockholm blev trygga platser för människor i chock efter lastbilsattacken i fredags.
Text: Agneta Renmark

Stadium har fått mycket beröm för sitt sätt att agera i samband med det förmodade terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i fredags. Mattias Johansson, Sverigechef på Stadium, är både imponerad och berörd över hur hans kollegor och medarbetare agerade.

– Men först och främst går mina och våra tankar till dem som är direkt drabbade av det här dådet och till deras anhöriga. Det tycker jag känns viktigt att framhålla, säger han.

Flera av Stadiums butiker runt om i Stockholm stängdes; vissa på eget initiativ, andra för att hela köpcentrum utrymdes. Butiken på Drottninggatan var den som var närmast katastrofplatsen.

– Vi har haft ett krisarbete igång ända sedan klockan tre i fredags och lagt allt vårt fokus på att ta hand om människor, säger Mattias Johansson, och förklarar att många blev instängda i butikerna i flera timmar.

– Mina kollegor och medarbetare både i centrum och i butikerna runt omkring möttes av människor som befann sig i chocktillstånd. Då gäller det att försöka skapa lugn, säger Mattias Johansson, och berättar hur kunderna bjöds på dricka och hur personalen spelade fotboll och pingis med barnen för att aktivera och skingra jobbiga tankar.

Var ni förberedda på att något sådant här skulle hända?
– Säkerheten för oss själva och våra kunder är viktigast och vi har rutiner för det. Mer än så vill jag inte uttala mig om vårt säkerhetsarbete externt.

Kommer ni att förändra något efter den här händelsen?
– Det får bli en fråga i ett senare skede. Nu ska vi först samla ihop oss och reflektera kring det som varit.

Annons:
Annons:
Annons:
Loading...