Snabbväxaren köper fastigheter i rasande takt

Svenska Handelsfastigheter köper fastigheter i rasande takt och växer raskt. ”Hela Sverige är vår spelplan”, säger Staffan Unge, affärsutvecklingsansvarig på uppstickarföretaget.
Text: Agneta Renmark

Svenska Handelsfastigheter är en relativt ny fastighetsägare, som i samverkan med detaljhandeln utvecklar attraktiva handelsplatser, från Ystad i söder till Boden i norr.

– Vi har ett långsiktigt perspektiv och vår strategi är att köpa handelsfastigheter och bli bäst på förvaltning inom två fokusområden: livsmedel och volymhandel i externa handelsområden, säger Staffan Unge, affärsutvecklingsansvarig på Svenska Handelsfastigheter.

Bolaget grundades av Lennart Sten, Thomas Holm och Johan Röhss och drog igång i oktober 2015 i och med ett förvärv av en stor handelsportfölj med 45 fastigheter runt om i Sverige. Sedan dess har nya investerare trätt in i bilden: Fjärde AP-fonden, Kåpan Pensioner och Länsförsäkringar Liv, vilka uttalat vill se verksamheten växa snabbt.

– Målsättningen är ett fastighetsinnehav till ett värde av tio miljarder inom några år och vi köper just nu fastigheter för 1,5 miljarder kronor i årstakt, säger Staffan Unge.

Under årets första kvartal förvärvade man fastigheter i Hälsingeportens handelsområde i Hudiksvall, i Tornbys handelsområde i Linköping, i Majoren handelsområde i Falun och Stallsikens handelsområde i Skövde, samt en fristående handelsfastighet i Ystad. Totalt äger man i dagsläget 225 000 kvadratmeter handelsyta.

– Många menar att handelsfastigheter inte behöver vara så förvaltningsintensiva men vi tänker tvärtom. Ofta ger den inställningen utdelning för både hyresvärd och hyresgäst. Genom att ha ständig dialog med hyresgästerna och pumpa in tid, kraft, energi och kärlek ska vi bli den aktör som har det mest attraktiva erbjudandet inom den här nischen, säger Staffan Unge.

Hur ska ni göra externa handelsområden till en bättra upplevelse?
– Många externa områden har uppstått lite slumpvis och är inte helt logiska till sin karaktär och utformning. Här ser vi en klar förbättringspotential, inte minst vad gäller att få till en bättre kommunikation/infrastruktur mellan byggnaderna i området, bättre service, tydligare skyltning och gemensamma marknadsföringsaktiviteter. Här finns det mycket för både oss och hyresgästerna att göra.

Handeln sluter upp och stöttar de som drabbades av den stora branden i London

Handeln stöttar de drabbade av den stora branden i centrala London. Det anrika varuhuset Harrods har bland annat skänkt en miljoner pund till genom Röda korset.
Nyhet

Karlstads cityhandel under press när externhandeln växer: ”Samma kunder”

Externa köpcentrum Bergvik och Välsviken växer. Det sätter press på cityhandeln i Karlstad. ”Vi konkurrerar om samma kunder”, säger cityledaren Maria Dahlbom.
Nyhet
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Årets centrumutvecklare tackar för sig: ”Vi har vänt den negativa utvecklingen”

Björn Mortensen har lett Kalmar City till stora framgångar. I år blev han utnämnd till Årets centrumutvecklare i Sverige – nu tackar han för sig.
Nyhet

Jätterevansch för byggvaruhusen: ”Otroligt stark säljökning”

Byggvaruhandeln tog rejäl fart i maj. Försäljningslyftet blev 5,5 procent. ”Otroligt starkt”, säger branschorganisationens vd Ulf S. Gustafsson.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Finansinspektionen ger Klarna tillstånd att bli bank – vill utmana som Ryanair

Klarna har fått banktillstånd av Finansinspektionen. Nu vill företaget omvandla banksektorn och utmana de stora jättarna.
Nyhet

Per Geijer om nya reglerna för kameraövervakning: ”Frihet under ansvar”

Ett steg i rätt riktning – men många oklarheter. Det säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer om de nya reglerna för kameraövervakning. ”Gör man fel kommer det att svida.”
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Hårjätten öppnar pytteliten salong – på trottoaren mitt i Stockholm

I samband med årets Pride-festival i Stockholm öppnar Wella en salong på Birger Jarlsgatan. På en kvadratmeter kan man få frillan fixad gratis. Tanken är att ta död på stereotyper kopplade till hår.
Nyhet

Kultlurens comeback försenad: ”Svårt att få några leveransdatum”

Nylanseringen av den finska mobiltelefontillverkaren Nokias kultlur 3310 försenas i Sverige. ”Vi vet inte när de kommer att levereras”, säger Nora Ay, presschef på Netonnet.
Nyhet

Newport siktar på Europa: ”Vi ser en extrem potential, främst inom e-handel”

Med fem fysiska butiker och en e-handel som omsätter 65 miljoner kronor tar nu den svenska heminredningskedjan Newport sikte på Europa.
Nyhet

Glesbygdsbutiken som storsatsar: ”Ser mer möjligheter än problem”

När andra lägger ner på småorter trycker handlarparet på gasen. Nu dubblar de säljytan för Ica Nära-butiken i Blattnicksele. ”Vi breddar utbudet och bygger ett ´Truck stop´”, säger Mathias Bäcklund.
Nyhet

Utmanande maj för H&M: ”Tuffa förutsättningar under första delen”

H&M:s försäljning växte fyra procent i maj. ”Den påverkades av tuffa marknadsförutsättningar”, säger vd. För hela andra kvartalet har klädjättens försäljning ökat med fem procent.
Nyhet

Utbrytarna från JC fortsätter att växa – öppnar butik i Luleå

Jeansbolaget öppnar i Smedjan i Luleå. Öppningsdatum är satt till 1 september. ”Luleå får en riktig jeansbutik med välkända varumärken”, säger ägaren.
Nyhet

Cubus strategi: Växa genom att öppna på mindre orter och förtäta

Cubus 80 butiker i Sverige ska bli 100 inom några år. Det genom att öppna fler butiker där kedjan redan finns men även på mindre orter.
Nyhet