Robert Ilijasons nya koncept: Obemannad butik – som är självkörande

Entreprenören Robert Ilijason tar idén med handel utan personal ett steg till: Nu sätter han den obemannade butiken på hjul och gör den mobil, dygnet runt-öppen och självkörande. The Moby Mart testas just nu i Shanghai.
Text: Kalle Östgren

Storsatsning på obemannade koncept

  • Internationella kafékedjan Wheelys köpte tidigare Robert Ilijasons obemannade butikskoncept Näraffär.
  • Konceptet The Moby Mart är byggt av Wheelys I samarbete med Hefei University och företaget Himalafy, med Robert Ilijason som en av grundarna.
  • Wheelys satsar stort på marknaden för obemannade koncept. 

Här kan du läsa mer om The Moby Mart. 

Robert Ilijasons start i januari 2016 av den obemannade matbutiken Näraffär i skånska Viken blev en världsnyhet.

Efter att i slutet av förra året ha sålt konceptet till internationella kafékedjan Wheelys har han utvecklat idén ett steg till i samarbete med ägarna.

Hans nya koncept: The Moby Mart.

Den nya butiken är inte bara obemannad, den är också mobil, på hjul – och självkörande. Den drivs av solenergi – och kunderna beställer via en app.

En betaversion testats just nu i Shanghai.

Testet kommer att pågå under sommaren och följas av fler obemannade butiker under hösten.
 
Konceptet kommer att vara öppet för entreprenörer så snart självkörande lösningar är lagliga.

– I grunden handlar det om att ta originalkonceptet med den obemannade butiken och sätta det på hjul. Det kan verka något udda eller till och med galet, men vi är lite före utvecklingen. Om några år, när politikerna har godkänt olika självkörande lösningar, kommer Moby Mart (och förmodligen Amazon-kopior) att finnas överallt. skriver Robert lIijason i ett inlägg på sociala medier.

Han konstaterar att The Moby Mart, som andra obemannade butiker, kommer att fungera enklast i storstäder.

– Det är där lönsamheten i första hand kommer att finnas, men för mig är det lite vid sidan av huvudmålet. Effekten kommer att märkas mest på mindre orter. The Moby Mart kommer att kunna flyttas från ort till ort under natten och fyllas på i en ”depå”. Kunderna kan beställa från det ordinarie sortimentet och få leveransen dagen efter, när butiken passerar förbi.

Robert Ilijason ser skalfördelar.

– Det betyder att intäkterna från ett antal orter kan bidra till overheadkostnaderna, som redan sänkas av centraliserad påfyllning.

Robert ilijason ser möjligheterna – men det är en bit kvar innan konceptet kan bli verklighet.

– Varor för alla, oavsett var du bor, det är grundidén. Butiken kommer till dig med det du behöver. Nu hoppas vi bara att politikerna ökar farten.

Granpa guidar till sina smultron i Stockholm: ”Väldigt uppskattad”

Grandpa gör en ny citykarta över Stockholm tillsammans med Scandic. ”Vår roll som Stockholmskännare är cementerad”, säger kedjans ägare.
Nyhet

Cervera inleder samarbete med Urb-it i Stockholm: ”Nytt sätt att möta konsumenten”

Cervera inleder ett samarbetet med Urb-it i Stockholm. Företaget levererar kedjans produkter från butik till mottagaren. ”Kunderna vill ha möjlighet att handla där den vill, när den vill och hur den vill”, säger Cerveras e-handels och omnikanalchefen.
Nyhet
Annons:
Annons:

Attacken på Drottninggatan

Michael Sandsjö: Vi måste våga fortsätta äta, älska och handla

Kommentar

Butikerna på Drottninggatan står upp mot rädslan: Ondskan vann inte

Terrorattentatet på Drottninggatan har satt djupa spår, men samtidigt skapat en sammanhållning bland många av de anställda i butikerna. ”Det har blivit många kramar sedan den där fredagen”, säger Viveka Qvenild, butikschef på Dressman.
Premium
Annons:
Annons:

Nu kan kunderna checka ut själva hos Pressbyrån och 7-Eleven

Reitan Convenience med Pressbyrån och 7-Eleven i spetsen har börjat med självskanningskassor. ”Vi räknar med att ha självskanning i cirka 100 butiker innan årsskiftet”, säger Magnus Carlsson, vd för Reitan Convenience i Sverige.
Nyhet

Efter skrällen – Amazons försprång kan påverka köpet av Whole Foods

Nu väcks protester i USA mot de konkurrensfördelar som Amazon kan tänkas få genom köpet av Whole Foods Market. Drygt en vecka efter nyheten om affären inleds spekulationerna om såväl motbud som möjliga konkurrenshinder.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Karl-Johan Persson slår tillbaka mot kritikerna: ”Vi kommer bli ledande digitalt”

H&M:s digitala transformation har gått för långsamt säger kritikerna. Vd Karl-Johan Persson håller inte med. ”Vi kommer att bli ledande inom detta område.”
Nyhet

16 nya varuhus blir det i år – nästa år är det Norrtäljes tur att få ett Dollarstore

Dollarstore fortsätter att öppna butiker i rasande takt. I år blir det 16 nya och nästa år fortsätter expansionen. Nu är det klart att lågpriskedjan öppnar en butik i Norrtälje.
Nyhet

Handeln i Stockholm utvecklas bäst på Östermalm – fortsatt tungt för city

Det är på Östermalm som handeln i Stockholm utvecklas bäst. Under första kvartalet ökade försäljningen av sällanköpsvaror med elva procent. Utvecklingen är dystrare för city.
Nyhet

Kalmar nästa steg i Busfrös expansiva strategi: ”I vår plan ingår ett 60-tal orter”

Second hand-konceptet Busfrö vill finnas på 60 orter framöver. Nyligen öppnade kedjan sin femte butik i Kalmar, ett ”flaggskepp light” som de själva kallar det.
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Premiär för Byggmax Trädgård: ”Vi märker att efterfrågan är stor”

Byggmax har öppnat sin första trädgårdsbutik i Borlänge. ”Ingen annan kombinerar lågpris och drive-in inom trädgård”, säger Stefan Moseby, regionchef.
Nyhet

Prisjakts virala superhit: ”Vi har fått massor av mail, pm, likes, retweets och delningar”

Veckan virala bomb står Prisjakt för. Sajtens jobbannons där man söker en ”desillusionerad redovisningsansvarig” har väckt massor av uppmärksamhet. ”Spridningen är all over the place”, säger personalchefen Linus Jonkman.
Nyhet

Stekheta smaktips för sommaren: ”Det finns ingenting man inte kan grilla”

Från markiser till mat. Michael Sigurdson i Onsala driver Zigges BBQ med egna kryddblandningar och grillevent på menyn, och vet att långsamt alltid är bäst.
Nyhet

Markets analytiker tackar för sig: ”En fas i livet slutar, en ny börjar”

David Jansson var med och grundade Market. Nu väljer tidningens analytiker att tacka för sig och gå i pension. ”Livet är inte oändligt och jag vill hinna ägna mig åt annat”, säger han.
Nyhet

Twilfit summerar ett framgångsrikt 2016 – men 2017 har varit utmanande

När bokslutet nu är klart kan Twilfit summera ett framgångsrikt 2016. ”Vi har gjort många förbättringar”, säger vd Kajsa Claesson som emellertid medger 2017 börjat mer utmanande.
Nyhet