Pick up-tjänster hämtar returerna

Pick up-tjänster kommer enligt experter att ta hand om allt mer av returerna i e-handeln. "Räkna med många fler samarbeten som det mellan Mathem och Postnord."
Text: David Jansson

Om några år kommer sannolikt de som vill returnera en vara som de har e-handlat inte vara lika hänvisade som i dag till att ta sitt paket till ett postombud eller till en butik som tillhör det företag som de har e-handlat från.

De kommer att ha helt andra möjligheter att i stället anlita en pick up-tjänst som hämtar varan hemma hos dem, på deras arbetsplats eller kanske på något annat ställe som passar dem ännu bättre.

Zalando, modejätten på nätet, har testat kostnadsfri pick up-service sedan hösten 2015 i en rad olika projekt runt om i Europa. Just nu pågår tester Berlin, London, Paris, Gent, Rotterdam och Amsterdam.

– Många upplever returer som jobbiga och i vårt DNA ligger att göra hela shoppingresan så smidig och behaglig som möjligt, säger Sigrid Dalberg-Krajewski, Zalandos kommunikationschef i Norden.

I januari i år inledde Mathem och Postnord ett samarbete som innebär att Mathems kunder kan lämna sina returpaket i samband med att de får matkassarna hemlevererade, paket som Mathem sedan lämnar vidare till Postnord.

–Jag tror att vi inom en snar framtid kommer att få se många fler samarbeten av liknande slag, säger Mattias Pihlström, konsult på Accenture Interactive.

– Alla företag som säljer mat via nätet har ju goda skäl att vara mycket innovativa på det här området om de är intresserade av att skaffa nya kunder och öka lojaliteten bland de kunder de redan har.

Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord, tror att marknaden för returhämtning hemma hos kunderna så småningom kommer att bli så stor och intressant att Postnord och andra distributionsföretag ser goda skäl att erbjuda tjänsten i egen regi.

– Jag ser det som fullt möjligt att returhämtning blir en naturlig del i Postnords erbjudande i framtiden, säger Arne Andersson.

Läs mer i senaste numret av Market.

Annons:
Annons:
Annons:
Loading...