Foto: Gustaf Olsson

Osäkert om butikerna får ersättning efter attacken

Många butiker drabbades av lastbilsattacken i Stockholm. Men det är inte säkert att de får ersättning för skador och förlorade intäkter. Terrorbrott kan klassas som force majeur.
Text: Thomas Karlsson

Vid lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm i fredags valde många butiker att stänga och hålla stängt, inte bara i city utan också runt om i staden. Några butiker fick varor skadade och många erbjöd krishantering för chockade eller oroliga medarbetare.

I de flesta butiksförsäkringar finns en särskild avbrottsförsäkring som ska täcka förlusterna vid inkomstbortfall. Skadade varor kan ersättas av försäkringen liksom kostnader för kristerapi.

Men om fredagens händelser klassas som terrordåd så kan butikerna bli utan ersättning. I många försäkringsavtal anses terrorbrott utgöra force majeur. Vad som gäller för drabbade butiker beror helt på hur deras försäkringsavtal ser ut. Och svaret om lastbilsattacken faktiskt klassas som ett terrorbrott kan dröja, beroende på hur rättegången mot attentatsmannen utvecklas.

I går eftermiddag samlade branschföreningen Svensk Försäkring sina medlemsföretag för att diskutera frågan. Anna Rudéus, presskontakt på Svensk Försäkring, ger följande besked efter gårdagens möte:

– Villkoren i företagsförsäkringar kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Innehållet i försäkringen beror också på vilken försäkring som den enskilde förtagaren har valt att teckna. Företag som råkade ut för skador eller avbrott i sin verksamhet i samband med terrorhändelsen i Stockholm i fredags kan ha rätt till ersättning från sitt försäkringsbolag. Berörda företag bör kontakta sitt försäkringsbolag för att få korrekt information om möjlighet till stöd och ersättning, säger hon.

Annons:
Annons:
Annons:
Loading...