Foto: Daniel Norman

Långa köer till blomsterbutikerna

Viljan att med blommor hedra offren för terrordådet skapade under helgen ett hårt tryck på flera av blomsterbutikerna i centrala delarna av Stockholm.
Text: David Jansson

Stockholm City Blommor i Cityterminalen hade kö långt ut på gatan timmarna före söndagens manifestation på Sergels torg,

– De allra flesta köpte rosor och andra enstaka blommor som nejlikor och liljor så de blommorna tog snabbt slut, berättar Thuy Sandberg på Södermalms Blommor & Växter, som driver blomsterbutiken i Cityterminalen.

– En gång direkt på morgonen och ytterligare två gånger under dagen fick vi åka och hämta mer blommor från tre av våra andra fem butiker i Stockholmsområdet.

Thuy Sandberg berättar att stämningen bland kunderna var helt annorlunda inför manifestationen på söndagen än på fredagen, då attentatet ägde rum.

– I fredags och även under lördagen var stämningen väldigt tung, deprimerad och sorglig. I söndags var allting mycket mer positivt och hoppfullt. Det kändes som att folk hade hittat varandra och kände samhörighet och framtidstro. Många pratade om att vi inte får låta terroristerna knäcka oss.

Blomsterlandet City på Sveavägen 32 hamnade innanför polisens avspärrningsområde och stängde i stort sett omedelbart efter attentatet på fredagseftermiddagen.

– Fredagen var väldigt dramatisk för oss. Ett par av våra medarbetare befann sig väldigt nära attentatsplatsen och flydde därifrån i folkhavet. Sedan kunde ingen lämna butiken förrän en bra bit in på kvällen. Många kände naturligtvis oro för att det skulle hända någonting mer, berättar butikschefen Jacob Nilsson.

Han berättar att Blomsterlandet har en krishanteringspolicy som företaget nu följer för att på bästa sätt hjälpa butikens medarbetare att komma över det som har hänt.

– När vi öppnade igen på lördagen var det ju inte som att sälja blommor precis som vanligt igen. I stället handlade det väldigt mycket om att hjälpa kunderna att bearbeta sin sorg och visa offren sin respekt. Man kunde verkligen känna att blommor är en viktig del i våra liv. De finns med i alla stora stunder, lika mycket i de svåra som i de glädjefyllda, säger Jacob Nilsson.

– Kunderna pratade mycket med varandra och med oss om det som hade hänt och om vikten av att vi står upp för grundläggande mänskliga rättigheter, tolerans och vårt sätt att leva.

Den stora efterfrågan på snittblommor att lägga vid attentatsplatsen trängde tillbaka den vid den här årstiden vanligtvis dominerande försäljningen av sommarblommor och ätbara köksväxter.

– Under söndagen sålde vi slut på alla snittblommor vi hade trots att jag på morgonen åkt till en av våra systerbutiker här i Stockholm och hämtat så mycket jag kunde, berättar Jacob Nilsson.

Annons:
Annons:
Annons:
Loading...