Foto: Daniel Norman

Kupolen har blivit tillhåll för ungdomsgäng: ”Hotfullt”

Ungdomsgäng drar runt i Kupolen i Borlänge. I butikerna upplever man en ökad otrygghet. ”Det upplevs som hotfullt”, säger en butiksanställd.
Text: Daniel Norman

Kupolen har blivit en naturlig mötesplats för unga i Borlänge. För butikerna som har verksamhet där upplevs det som ett problem, skriver Dalarnas Tidningar.

Butiksanställda beskriver ungdomsgängen som hotfulla och säger att de snattar och slåss. Problembilden bekräftas av polisen.

– Vi brukar säga att Kupolen är som en fritidsgård. Kring loven är det fruktansvärt, det händer något varje kväll, säger en butiksanställd till tidningen.

Flera av butikerna berättar att de dagligen får kalla på väktare. Bland de som jobbar i köpcentrumet upplever man att centrumledningen inte tar problemet på allvar.

– Vi har relativt ofta möten med fältassistenter, polis, Securitas, Svenska kyrkan samt delar av butikerna på Norra Backa (det område i Borlänge där Kupolen ligger, reds. anm.), säger Johan Forsgren som är regionchef för Steen & Ström.

Under 2016 ökade antalet anmälda brott i köpcentrumet.

– Under 2016 har vi under delar av året haft mer ”häng” från grupper av ungdomar. Dessa ungdomar har inte nödvändigtvis begått brott men har ofta agerat högljutt och delvis störande. Vi har haft aktivare säkerhetsarbete i Kupolen under 2016 jämfört med 2015. Det gör att fler händelser polisanmäls, vilket naturligtvis i sig inte är något bra, säger Johan Forsgren.

– Det ska upplevas tryggt att besöka oss. Tyvärr så kan våra ungdomar som är här och ”hänger” låta och stöka väldigt mycket, fortsätter han.

Annons:
Annons:
Loading...