Ikeas nya grepp: ”Största nyheten sedan platta paketen”

Skruvarna, muttrarna och brickorna försvinner när Ikea inför en ny teknik att montera möblerna. "Det blir lika enkelt som att bygga med lego."
Text: David Jansson

Ikea ställer om hela möbelsortimentet och inför en klickteknik som drastiskt kommer att minska den tid det tar för kunderna att montera ihop möblerna. 

– Det är den största förändringen hos oss på Ikea sedan Gillis Lundgren 1955 skruvade av benen på borden och vi började med de platta paketen.

Det förklarade Torbjörn Lööf, koncernchef för Inter Ikea Group, när han talade på temat "Beyond the Flatpack: Designing Ikea for the Future" på konferensen Innoday som DLF arrangerade på Waterfront, Stockholm, på torsdagen.

Omställningen är resultatet av ett internt utvecklingsarbete som pågått inom Ikea de senaste fem åren för att eliminera det som många konsumenter runt om i världen upplever som ett stort problem med och hinder för att köpa Ikea-möblerna: att de är krångliga och tidskrävande att montera.

Den nya tekniken innebär att de intilliggande delarna i möblerna sätts ihop genom att den ena komponenten, till exempel ett bordsben, är försedd med en kilplugg som med ett enkelt handgrepp förs in i ett förborrat håll i den andra komponenten, till exempel en bordsskiva.

– Tekniken, som vi kallar The Wedge Dowel, innebär att det blir i stort sett lika enkelt för kunderna att sätta ihop våra möbler som det är att bygga med lego eller fästa pusselbitar vid varandra, säger Torbjörn Lööf till Market.

–  För att ta ett exempel tar det i dag ungefär en och en halv timme för kunderna att montera ihop vår Pax-garderob. Men den nya tekniken kommer det bara att ta tre minuter.

– En annan fördel att det blir väldigt lätt att plocka isär möblerna utan att skada dem, till exempel när man flyttar, vilket folk gör allt oftare. Vidare blir möblerna helt återvinningsbara i och med att alla skruvar, muttrar och bultar försvinner när Wedge Dowel används.

Den nya klicktekniken används i en del produkter som redan säljs i varuhusen, till exempel Lisabo-borden. Valje-hyllorna och Regissör-skåpen. Den finns också i förvaringsmöblerna Eket som kommer att börja säljas i varuhusen i augusti.

– Vi kommer att använda tekniken i så gott som samtliga möbler vi lanserar de närmaste åren. Ambitionen är att ställa om hela möbelsortimentet på sikt, säger Torbjörn Lööf.

Handeln sluter upp och stöttar de som drabbades av den stora branden i London

Handeln stöttar de drabbade av den stora branden i centrala London. Det anrika varuhuset Harrods har bland annat skänkt en miljoner pund till genom Röda korset.
Nyhet

Karlstads cityhandel under press när externhandeln växer: ”Samma kunder”

Externa köpcentrum Bergvik och Välsviken växer. Det sätter press på cityhandeln i Karlstad. ”Vi konkurrerar om samma kunder”, säger cityledaren Maria Dahlbom.
Nyhet
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Årets centrumutvecklare tackar för sig: ”Vi har vänt den negativa utvecklingen”

Björn Mortensen har lett Kalmar City till stora framgångar. I år blev han utnämnd till Årets centrumutvecklare i Sverige – nu tackar han för sig.
Nyhet

Jätterevansch för byggvaruhusen: ”Otroligt stark säljökning”

Byggvaruhandeln tog rejäl fart i maj. Försäljningslyftet blev 5,5 procent. ”Otroligt starkt”, säger branschorganisationens vd Ulf S. Gustafsson.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Finansinspektionen ger Klarna tillstånd att bli bank – vill utmana som Ryanair

Klarna har fått banktillstånd av Finansinspektionen. Nu vill företaget omvandla banksektorn och utmana de stora jättarna.
Nyhet

Per Geijer om nya reglerna för kameraövervakning: ”Frihet under ansvar”

Ett steg i rätt riktning – men många oklarheter. Det säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer om de nya reglerna för kameraövervakning. ”Gör man fel kommer det att svida.”
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Hårjätten öppnar pytteliten salong – på trottoaren mitt i Stockholm

I samband med årets Pride-festival i Stockholm öppnar Wella en salong på Birger Jarlsgatan. På en kvadratmeter kan man få frillan fixad gratis. Tanken är att ta död på stereotyper kopplade till hår.
Nyhet

Kultlurens comeback försenad: ”Svårt att få några leveransdatum”

Nylanseringen av den finska mobiltelefontillverkaren Nokias kultlur 3310 försenas i Sverige. ”Vi vet inte när de kommer att levereras”, säger Nora Ay, presschef på Netonnet.
Nyhet

Newport siktar på Europa: ”Vi ser en extrem potential, främst inom e-handel”

Med fem fysiska butiker och en e-handel som omsätter 65 miljoner kronor tar nu den svenska heminredningskedjan Newport sikte på Europa.
Nyhet

Glesbygdsbutiken som storsatsar: ”Ser mer möjligheter än problem”

När andra lägger ner på småorter trycker handlarparet på gasen. Nu dubblar de säljytan för Ica Nära-butiken i Blattnicksele. ”Vi breddar utbudet och bygger ett ´Truck stop´”, säger Mathias Bäcklund.
Nyhet

Utmanande maj för H&M: ”Tuffa förutsättningar under första delen”

H&M:s försäljning växte fyra procent i maj. ”Den påverkades av tuffa marknadsförutsättningar”, säger vd. För hela andra kvartalet har klädjättens försäljning ökat med fem procent.
Nyhet

Utbrytarna från JC fortsätter att växa – öppnar butik i Luleå

Jeansbolaget öppnar i Smedjan i Luleå. Öppningsdatum är satt till 1 september. ”Luleå får en riktig jeansbutik med välkända varumärken”, säger ägaren.
Nyhet

Cubus strategi: Växa genom att öppna på mindre orter och förtäta

Cubus 80 butiker i Sverige ska bli 100 inom några år. Det genom att öppna fler butiker där kedjan redan finns men även på mindre orter.
Nyhet