Ikeas nya grepp: ”Största nyheten sedan platta paketen”

Skruvarna, muttrarna och brickorna försvinner när Ikea inför en ny teknik att montera möblerna. "Det blir lika enkelt som att bygga med lego."
Text: David Jansson

Ikea ställer om hela möbelsortimentet och inför en klickteknik som drastiskt kommer att minska den tid det tar för kunderna att montera ihop möblerna. 

– Det är den största förändringen hos oss på Ikea sedan Gillis Lundgren 1955 skruvade av benen på borden och vi började med de platta paketen.

Det förklarade Torbjörn Lööf, koncernchef för Inter Ikea Group, när han talade på temat "Beyond the Flatpack: Designing Ikea for the Future" på konferensen Innoday som DLF arrangerade på Waterfront, Stockholm, på torsdagen.

Omställningen är resultatet av ett internt utvecklingsarbete som pågått inom Ikea de senaste fem åren för att eliminera det som många konsumenter runt om i världen upplever som ett stort problem med och hinder för att köpa Ikea-möblerna: att de är krångliga och tidskrävande att montera.

Den nya tekniken innebär att de intilliggande delarna i möblerna sätts ihop genom att den ena komponenten, till exempel ett bordsben, är försedd med en kilplugg som med ett enkelt handgrepp förs in i ett förborrat håll i den andra komponenten, till exempel en bordsskiva.

– Tekniken, som vi kallar The Wedge Dowel, innebär att det blir i stort sett lika enkelt för kunderna att sätta ihop våra möbler som det är att bygga med lego eller fästa pusselbitar vid varandra, säger Torbjörn Lööf till Market.

–  För att ta ett exempel tar det i dag ungefär en och en halv timme för kunderna att montera ihop vår Pax-garderob. Men den nya tekniken kommer det bara att ta tre minuter.

– En annan fördel att det blir väldigt lätt att plocka isär möblerna utan att skada dem, till exempel när man flyttar, vilket folk gör allt oftare. Vidare blir möblerna helt återvinningsbara i och med att alla skruvar, muttrar och bultar försvinner när Wedge Dowel används.

Den nya klicktekniken används i en del produkter som redan säljs i varuhusen, till exempel Lisabo-borden. Valje-hyllorna och Regissör-skåpen. Den finns också i förvaringsmöblerna Eket som kommer att börja säljas i varuhusen i augusti.

– Vi kommer att använda tekniken i så gott som samtliga möbler vi lanserar de närmaste åren. Ambitionen är att ställa om hela möbelsortimentet på sikt, säger Torbjörn Lööf.

Annons:
Annons:
Annons:
Loading...