Foto: Lasse Fredriksson

Här är Ikeas stora e-satsning

Ikea gör sin största digitala satsning i Sverige. Snart kan kunderna e-handla alla produkter. ”Äntligen”, säger försäljningschefen Freddy Johansson.
Text: Thomas Ohlén

Trea – efter Adlibris och Apotea

Ikea har enligt Markets och systertidningen Icanyheters rapport E-handelns hetaste butiker 2017 det tredje starkaste varumärket i e-handeln efter Adlibris och Apotea.

Drygt nio av tio som känner till Ikea.se tycker att utbudet är bra trots att alla produkter ännu inte går att köpa online.

Nästan lika många anser att priserna är bra.

 

Ikea har ungefär 9 500 produkter i sortimentet och från och med i sommar kommer varuhuskedjans svenska kunder att kunna beställa samtliga dessa på nätet.

Men det är inte den enda förbättringen.

Varorna ska levereras dit kunderna vill.

– Logistiken har varit en utmaning hittills men nu har vi utvecklat den och det känns väldigt glädjande att snart ha ett fullskaligt e-handelserbjudande, säger Freddy Johansson till Market.

Dessutom blir det möjligt att beställa hjälp med att till exempel skruva ihop en ny möbel.

– Det är en uppskattad tjänst. Vi ser att våra kunder värderar sin tid mer och erbjuder därför monteringsservice. En tjänst som vi tror kommer bli ännu mer uppskattad framåt.

Den fullskaliga näthandeln hos Ikea Sverige har möjliggjorts tack vare koncernens nya e-handelsplattform.

Sajten har mobilanpassats och beställningar och inköpslistor kan göras i bland annat mobilen och läsplattan.

– Vi integrerar den digitala och fysiska handeln så att kunderna kan röra sig fritt mellan kanalerna, säger Freddy Johansson.

Hur stor bedömer du att e-handeln kan bli för Ikea?
– Jag törs inte ge en siffra men vi har många besökare på sajten. De förbereder sig inför sitt besök i varuhuset och är mycket pålästa när de kommer.

Många som besöker Ikea brukar handla mer än de kanske tänkt sig. Är du inte orolig för att merförsäljningen minskar om de e-handlar i stället?
– Vi har skapat lösningar på sajten så att besökarna ska inspireras och tipsas om kompletterande köp, säger Freddy Johansson.

Handeln sluter upp och stöttar de som drabbades av den stora branden i London

Handeln stöttar de drabbade av den stora branden i centrala London. Det anrika varuhuset Harrods har bland annat skänkt en miljoner pund till genom Röda korset.
Nyhet

Karlstads cityhandel under press när externhandeln växer: ”Samma kunder”

Externa köpcentrum Bergvik och Välsviken växer. Det sätter press på cityhandeln i Karlstad. ”Vi konkurrerar om samma kunder”, säger cityledaren Maria Dahlbom.
Nyhet
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Årets centrumutvecklare tackar för sig: ”Vi har vänt den negativa utvecklingen”

Björn Mortensen har lett Kalmar City till stora framgångar. I år blev han utnämnd till Årets centrumutvecklare i Sverige – nu tackar han för sig.
Nyhet

Jätterevansch för byggvaruhusen: ”Otroligt stark säljökning”

Byggvaruhandeln tog rejäl fart i maj. Försäljningslyftet blev 5,5 procent. ”Otroligt starkt”, säger branschorganisationens vd Ulf S. Gustafsson.
Nyhet

Rekryteringsproffsens råd för att hitta rätt extrapersonal i sommar

Det finns många fallgropar i jakten på bra sommarjobbare. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.
Sälj mer

Sju viktiga råd som hjälper dig att klara nätstormen

När du minst anar kan det blåsa upp till storm i de sociala kanalerna. Här är råden som hjälper dig klara krisen genom förberedelser och en tydlig policy.
Sälj mer

Finansinspektionen ger Klarna tillstånd att bli bank – vill utmana som Ryanair

Klarna har fått banktillstånd av Finansinspektionen. Nu vill företaget omvandla banksektorn och utmana de stora jättarna.
Nyhet

Per Geijer om nya reglerna för kameraövervakning: ”Frihet under ansvar”

Ett steg i rätt riktning – men många oklarheter. Det säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer om de nya reglerna för kameraövervakning. ”Gör man fel kommer det att svida.”
Nyhet

Susan Karling: Teknikrevolution och kundjakt bakom Amazons storaffär

I fredags briserade nyheten att Amazon köper Whole Foods. Affären är lika stor som den är otippad. Men vad vill Amazon ha ut av den? Och vad kan den hajpade dagligvarukedjans kunder förvänta sig?
Analys

Hårjätten öppnar pytteliten salong – på trottoaren mitt i Stockholm

I samband med årets Pride-festival i Stockholm öppnar Wella en salong på Birger Jarlsgatan. På en kvadratmeter kan man få frillan fixad gratis. Tanken är att ta död på stereotyper kopplade till hår.
Nyhet

Kultlurens comeback försenad: ”Svårt att få några leveransdatum”

Nylanseringen av den finska mobiltelefontillverkaren Nokias kultlur 3310 försenas i Sverige. ”Vi vet inte när de kommer att levereras”, säger Nora Ay, presschef på Netonnet.
Nyhet

Newport siktar på Europa: ”Vi ser en extrem potential, främst inom e-handel”

Med fem fysiska butiker och en e-handel som omsätter 65 miljoner kronor tar nu den svenska heminredningskedjan Newport sikte på Europa.
Nyhet

Glesbygdsbutiken som storsatsar: ”Ser mer möjligheter än problem”

När andra lägger ner på småorter trycker handlarparet på gasen. Nu dubblar de säljytan för Ica Nära-butiken i Blattnicksele. ”Vi breddar utbudet och bygger ett ´Truck stop´”, säger Mathias Bäcklund.
Nyhet

Utmanande maj för H&M: ”Tuffa förutsättningar under första delen”

H&M:s försäljning växte fyra procent i maj. ”Den påverkades av tuffa marknadsförutsättningar”, säger vd. För hela andra kvartalet har klädjättens försäljning ökat med fem procent.
Nyhet

Utbrytarna från JC fortsätter att växa – öppnar butik i Luleå

Jeansbolaget öppnar i Smedjan i Luleå. Öppningsdatum är satt till 1 september. ”Luleå får en riktig jeansbutik med välkända varumärken”, säger ägaren.
Nyhet

Cubus strategi: Växa genom att öppna på mindre orter och förtäta

Cubus 80 butiker i Sverige ska bli 100 inom några år. Det genom att öppna fler butiker där kedjan redan finns men även på mindre orter.
Nyhet