Foto: Lasse Fredriksson

Här är Ikeas stora e-satsning

Ikea gör sin största digitala satsning i Sverige. Snart kan kunderna e-handla nästan alla produkter. ”Äntligen”, säger försäljningschefen Freddy Johansson.
Text: Thomas Ohlén

Trea – efter Adlibris och Apotea

Ikea har enligt Markets och systertidningen Icanyheters rapport E-handelns hetaste butiker 2017 det tredje starkaste varumärket i e-handeln efter Adlibris och Apotea.

Drygt nio av tio som känner till Ikea.se tycker att utbudet är bra trots att alla produkter ännu inte går att köpa online.

Nästan lika många anser att priserna är bra.

 

Ikea har ungefär 9 500 produkter i sortimentet och från och med i sommar kommer varuhuskedjans svenska kunder att kunna beställa nästan alla dessa på nätet.

Men det är inte den enda förbättringen.

Varorna ska levereras dit kunderna vill.

– Logistiken har varit en utmaning hittills men nu har vi utvecklat den och det känns väldigt glädjande att snart ha ett fullskaligt e-handelserbjudande, säger Freddy Johansson till Market.

Dessutom blir det möjligt att beställa hjälp med att till exempel skruva ihop en ny möbel.

– Det är en uppskattad tjänst. Vi ser att våra kunder värderar sin tid mer och erbjuder därför monteringsservice. En tjänst som vi tror kommer bli ännu mer uppskattad framåt.

Den fullskaliga näthandeln hos Ikea Sverige har möjliggjorts tack vare koncernens nya e-handelsplattform.

Sajten har mobilanpassats och beställningar och inköpslistor kan göras i bland annat mobilen och läsplattan.

– Vi integrerar den digitala och fysiska handeln så att kunderna kan röra sig fritt mellan kanalerna, säger Freddy Johansson.

Hur stor bedömer du att e-handeln kan bli för Ikea?
– Jag törs inte ge en siffra men vi har många besökare på sajten. De förbereder sig inför sitt besök i varuhuset och är mycket pålästa när de kommer.

Många som besöker Ikea brukar handla mer än de kanske tänkt sig. Är du inte orolig för att merförsäljningen minskar om de e-handlar i stället?
– Vi har skapat lösningar på sajten så att besökarna ska inspireras och tipsas om kompletterande köp, säger Freddy Johansson.

Annons:
Annons:
Loading...