Foto: Kristin Lidell

Butikerna ser inget behov av slöjförbud

En ny EU-dom tillåter företag att förbjuda religiösa kläder. Men inom detaljhandeln är det få som ser poängen med den typen av förbud.
Text: Agneta Renmark

Företag som vill ha förbud för religiösa symboler har rätten på sin sida i och med en färsk dom i EU-domstolen, som ger arbetsgivare rätt att förbjuda religiös klädsel. Men inom svensk detaljhandel är klädpolicyn av tillåtande och respektfull karaktär.

– Vi uppmuntrar vår butikspersonal att vara kreativ med sin makeup och några regler om att man inte får bära slöja, huvudduk eller turban finns inte. Vi vill att våra medarbetare ska uttrycka sin personlighet, säger Matilda Wiechel, presschef på The Body Shop., säger Matilda Wiechel på The Body Shop.

Inom Lindex finns inte heller några begränsningar för medarbetarna vad gäller religiösa kläder eller symboler.

– Vi har många modeintresserade kvinnor som jobbar hos oss och som inspirerar våra kunder genom att själva bära vårt mode. Vissa av dem bär även slöja, säger Miriam Tjernström, presschef på Lindex.

På Kappahl har man en klädkod där det bland annat står följande: ”Rätten att av religiösa skäl bära särskilda klädesplagg, som exempelvis slöja, omfattas av religionsfriheten och inskränks endast av om särskilda skäl finns, exempelvis säkerhetsmässiga.”

– Vi ser i nuläget ingen anledning att justera den klädkoden, säger presschefen Charlotte Högberg.

Läs mer i veckans nummer av Market.

Annons:
Annons:
Loading...