Foto: Lasse Fredriksson

Bokhandeln pressade upp konsumentpriserna – steg med 0,6 procent från mars till april

När den årliga bokrean tog slut höjdes priserna på böcker med 55 procent. Det bidrog till att konsumentpriserna steg med drygt en halv procent från mars till april.
Text: David Jansson

Konsumentpriserna steg med 0,6 procent från mars till april. Det visar senaste konsumentprisindex (KPI) från SCB. Under motsvarande period förra året var konsumentpriserna i genomsnitt oförändrade.

Till de höjda konsumentpriserna under den senaste månaden bidrog bland annat bokhandeln, där priserna på böcker höjdes med 55 procent när allting återgick till det normala efter den årliga bokrean.

Men priserna höjdes också på många andra varor i detaljhandeln, framför allt på skor (+5,3 procent), hushållstextiler (+3,1 procent), cyklar (+2,4 procent) och möbler (+1,2 procent).

Däremot fortsatte priserna att sjunka på teleutrustning (-1,8 procent) och på hemelektronik som tv-apparater, datorer och kameror (-1,0 procent). Även priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk något (-0,1 procent).

Inflationstakten, det vill säga förändringen av konsumentpriserna under de senaste 12 månaderna, var 1,9 procent i april, att jämföra med 1,3 procent i mars.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...