Amerikanska varuhusjätten kämpar för sin överlevnad: ”Svårt att se ljusningen”

Efter tunga förluster sex år på raken kämpar amerikanska varuhuskedjan Sears för sin överlevnad. Åtgärderna är omfattande, men prognoserna dystra.
Text: Kalle Östgren

Sears är ett amerikanskt handelsdrama som spelas för öppen ridå.

På en aktieägarträff framträdde nyligen vd Edward Lampert och visade följande rubriker i sin dragning: ”Vinsten rasar, Sears kanske håller utförsäljning” och ”Kommer Sears gå i konkurs?”.

Den klassiska varuhuskedjan, med rötterna i postorderhandeln, kämpar med enorma ekonomiska problem.

Under det förra verksamhetsåret registrerade Sears en förödande backkörning på 2,2 miljarder dollar – en förlust för sjätte året i rad.

Under de senaste fem åren har antalet fullformatsbutiker hos Sears och ägaren Kmart minskat med 44 respektive 20 procent.

Ända sedan i mars, då Sears årsredovisning presenterades, har därför spekulationerna om en förestående konkurs tagit fart ytterligare.

För att få stopp på blodflödet vidtar Sears omfattande åtgärder:

  • Vissa fastigheter säljs och andra hyrs ut, helt eller delvis.
  • Kedjan satsar också på mindre, specialiserade enheter och krympta ytor tillsammans med investeringar i e-handel och lojalitetsprogram – men huvudstrategin är ändå att hålla fast vid varuhusidén, dock i mindre format.
  • Som ytterligare en del i Sears rekonstruktionsplan meddelade koncernen tidigare i år att man kommer att stänga 150 olönsamma butiker, 92 Kmart-apotek och 50 Sears Auto Centers.

Men besparingarna är enorma och i april, skriver Chicago Tribune, uppgavs Sears vara halvvägs i sitt besparingsprogram med målet att kapa kostnader på 1,25 miljarder dollar per år.

Frågan som amerikanska analytiker ställer sig är, mot bakgrund av de växande förlusterna, hur lång tid Sears egentligen har på sig innan det är ”game over” – och många är skeptiska till kedjans framtid.

– Du kan inte spara dig till lönsamhet, kommenterar Greg Melich, analytiker hos Evercore ISI.

Neil Stern på konsultföretaget McMillan Doolittle:

– Det är svårt att se en ljusning.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...