drottninggatan.jpg

Vittnen uppger att en lastbil kört rakt in i Åhlénsvaruhuset, som ligger i kvarteret mellan mellan Mäster Samulesgatan och Klarabergsgatan. Foto

Terrordåd i Stockholm

En kapad lastbil har mejat ned ett stort antal människor på Drottninggatan i Stockholm och kört in i Åhléns entré. Fyra personer är döda och minst åtta är skadade i det som misstänks vara ett terrordåd.
2017-04-07

”Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på att detta är ett terrordåd”, sa statsminister Stefan Löfvén när han uttalade sig om de dramatiska händelserna.

Det var klockan 14.52 som en lastbil i hög fart körde Drottninggatan fram och skapade panik. Säpo har bekräftat att två personer är döda och en stor del av centrala Stockholm är avspärrat.

Lastbilen hade bara minuter tidigare kapats utanför en restaurang i centrala Stockholm. Nu står den och brinner i entrén till Åhléns.

All tunnelbanetrafik i centrala Stockholm är avstängd, liksom regionaltågen till och från Stockholm. Rosenbad och riksdagshuset är avspärrat. Polis utrustad med automatkarbiner och skottsäkra västar fanns snabbt på plats.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp pekade nyligen ut Drottninggatan som ett potentiellt terrormål (Market 13-14, 2017).

– På paradgator som Ströget och Drottninggatan eller på ett köpcentrum finns stora folkmassor koncentrerade och det kan ta tid för en polisstyrka att avbryta sådana attacker. Det ger möjlighet att orsaka omfattande förödelse, sa Magnus Ranstorp då. 

– Syftet är att skapa så mycket kaos och förödelse som möjligt.

Många butiker i centrala Stockholm har stängt.

Svensk Handel, vars kontor ligger på Regeringsgatan ett stenkast från attentatsplatsen på Drottninggatan, följer händelseutvecklingen och ser över så att deras personal är välbehållna.